részletes eredmény

2020.02.18. 07:00

Papírforma eredmény született, változatlan a parlamenti arány

Időközi országgyűlésiképviselő-választás volt február 16-án Fejér megye 04-es választókerületének kilenc településén.

DH-összeállítás

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Rendkívül alacsony részvétellel – a 2018-as voksolásnak a felét sem érte el – teljes érdektelenség mellett zajlott a tét nélküli választás. A szavazásra jogosultak mintegy 30 százaléka járult az urnákhoz. Több szavazókörbe kilátogattunk, fotónk este az urnabontás után készült az 5-ös szavazókörben. A hat képviselőjelölt közül a választás győztese Kálló Gergely, a Jobbik–DK–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd közös jelöltje lett. Mondhatjuk papírforma eredmény született, ezzel azonban nem változtak a parlamenti arányok.

A dunaújvárosi városházán lévő 5-ös szavazókörben is vasárnap reggel 6 órától, este 19 óráig lehetett voksolni
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Összességében elmondható, hogy a város környéki települések választási eredmény-palettája vegyes, Dunaújváros viszont egységesen – mind a 47 szavazókörben – behúzta Kálló Gergelyt. Végeredménye még nincs a választásoknak, 98,77 százalékos feldolgozottság mellett elmondható, hogy a választókerület kilenc településén (Dunaújvárosban, Nagyvenyi­men, Rácalmáson, Kulcson, Adonyban, Perkátán, Iváncsán, Pusztaszabolcson, Ercsiben) a választópolgárok 29,7 százaléka tartotta fontosnak, hogy éljen a szavazati jogával, voksoljon a képviselőjelöltek valamelyikére.

Kálló Gergely lesz a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A leadott és – Dunaújváros 21-es szavazókörén kívül – már feldolgozott 19 ezer 357 érvényes szavazatból 10 897-et (56,29 százalék) Kálló Gergely kapott, Molnár Tibor független – Fidesz–KDNP által támogatott – jelölt 7302 szavazattal lett második (37,72 százalék). Dr. Sürü Renáta a harmadik helyen befutó, 568 szavazattal (2,9 százalék). A fennmaradó néhány száz vokson osztozott a másik három képviselőaspiráns. Lássunk néhány adatot, amelyet települési eredményeket tanulmányozva gyűjtöttünk ki. A térség 80 szavazókörének több mint a fele, összesen 47 szavazókör Dunaújvárosban működik. Kálló Gergely a voksok több mint 70 százalékát (10 897 szavazatból 7888-at) Dunaújvárosban szerezte meg, Molnár Tibor inkább vidéken volt erős, a városban a rá leadott támogató voksok több mint a fele a községekből és a kisvárosokból való (7302-ből 3846 darab). Adonyban mind a három és Iváncsán mind a kettő, Pusztaszabolcson mind az öt szavazókört Molnár Tibor nyerte, Ercsiben a hatból kettőt tudhat magáénak. Nagyvenyimen és Perkátán is a négy szavazókörből kettő lett az övé, a másik kettő Kálló Gergelyé. Kulcson egyet Molnár Tibor, kettőt Kálló Gergely nyert, Rácalmáson 1:3 a rájuk vonatkozó eredménymegoszlási arány. Dunaújváros 47 szavazóköre viszont mindenképpen behozhatatlan volt a vidéki voksokkal.

Molnár Tibor polgármesterként folytatja a munkát
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nézzük meg, mint mutatnak a választókerület kisvárosi adatai. Adonyban közel 24 százalékos részvétel mellett 488 szavazatot kapott Molnár Tibor és ennek majdnem a felét, 254-et Kálló Gergely. Rácalmáson viszonylag sokan vettek részt a választásban, magas, 31,56 százalék a részvételi arány. A szavazatok megoszlása: Molnár 456, Kálló 586. Pusztaszabolcson 477 és 317 volt a támogató voksok aránya Molnár Tibor javára. Ercsit is Molnár Tibor nyerte, aki 651 támogató szavazatot kapott, amíg Kálló Gergely ezen a településen 461-et tudhat magáénak. Érdekességként lássuk még Iváncsa eredményeit, hiszen a településen élők akár elfogultak is lehettek volna, hiszen a polgármesterük indult a választáson Molnár Tibor személyében. Magas, 38 százalék közeli volt részvételi arány, és az eredmény hozta a papírformát: Molnár Tibor 695 voksot, Kálló Gergely 163-at kapott. Az írás elején említettük, hogy a választási végeredményben Dunaújváros 21-es számú szavazóköre még nem szerepel. Az ottani szavazatszámláló bizottság lezárva, plombálva szállította be az urnákat a városházára, ahol elzárva tartják (a bennük lévő mintegy 150 leadott vokssal együtt), várják ugyanis a külképviseleteken vasárnap leadott öt voksot. Ezek a szavazatok szerdán érkeznek meg, ezeket is elzárják az urnákkal együtt. Ezért fordulhat az elő, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapján erre a szavazókörre vonatkozóan nem találnak még eredményeket.

A 21-es szavazatszámláló bizottsága pénteken, február 21-én 16 órakor ül össze urnabontásra, szavazatszámlálásra; majd ezt követően ülésezik az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB), megállapítja a szavazóköri eredményt, majd határozatot hoz az időközi ország­gyűlésiképviselő-választás végeredményéről is – tájékoztatta lapunkat dr. Molnár Attila aljegyző, a választási iroda vezetője tegnap délután. Az OEVB határozata – tehát a választási eredmény – három nap elteltével, a jövő hétfőn 16 óra után válik jogerőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában