Turisztikai látványosság lettünk

2020.01.16. 07:00

Jogszabályellenes a platánsor kivágása?

Nem csillapodik a közhangulat a Vasmű úti platánsor kivágásával kapcsolatban. Turisták érkeznek a városba  csak azért, hogy személyesen láthassák ennek nyomát.

Várkonyi Zsolt

Hogy mennyire voltak a fakivágások jogszabálykövetők? Úgy tűnik, semennyire! A fák kivágására engedélyt kellett volna kérni és kapni. Az illetékes kormányhivatalt azonban Dunaújváros önkormányzata meg sem kereste. Az új fák ültetésével is gondok lesznek, ha egyáltalán lehetséges lesz a kivágottak helyére tenni őket az ottani közművek miatt.

Kivágták a Vasmű úti platánsort. Még a helyszínen méretre vágták őket. A kép tanúsága szerint akár kerti asztalnak is megfelelnek
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

November elején a Vasmű úton egy tizenöt méter magas platánfa gyökerestől fordult ki a felázott földből. Ezért a Vasmű úti platánsort Dunaújváros MJV megbízásából ún. húzásos gyökérvizsgálatnak vetették alá, ebből vonták le a döntéshozók a következtetéseket, hogy ki kell vágni azokat. Joggal kérdezhetik, hogy az összeset? Szakemberek azonban vitatják e vizsgálati módszert, hiszen ahol nem ezt a húzásos, hanem az ún. dinamikus gyökérvizsgálatot alkalmazzák, ott indokolatlanul nem vágnak ki fákat. A fakivágás pedig önmagában is engedélyköteles, erre pedig a város engedélyt nem kért.

Fentről láthatják a kivágott platánfák „hűlt helyét”
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A „Favizsgálatok – Dunaújváros, Vasmű út jegyzőkönyv” megállapítása szerint „célszerű a teljes fasor cseréjében gondolkodni”. Jegyzőkönyv és nem szakvélemény. A kettő nem ugyanaz! Az utóbbi ugyanis több az előbbinél. Amennyiben egy szakvélemény alátámasztja bármely okból akár csak egy közterületen álló fa kivágását is, arra mindenképpen engedélyt kell kérni. Az eljárás folyamata az lett volna, hogy a város polgármestere az önkormányzat képviseletében engedélyt kér a település jegyzőjétől a kivágásban érintett fák helyének, darabszámának és idejének megjelölésével. A jegyző ez esetben, mint más, az önkormányzatot érintő engedélyezések tekintetében sem járhat el saját hatáskörben, ezért az illetékes kormányhivatalhoz fordul. Ilyen esetben más eljáró hatóságot kell kijelöltetni, elfogultságra hivatkozva. Ezt követően a kijelölt eljáró hatóság (ez esetben egy másik település jegyzője) jogosult döntést hozni a polgármester kérelmében foglaltak tekintetében.

Lapunk információja szerint ilyen kérelem az illetékes kormányhivatalhoz Dunaújvárostól nem érkezett, ezért eljáró hatóság kijelölése sem történt, így engedélyt sem adtak. Életvédelmi szempontok egyes esetekben felülírhatják ezt a protokolt, de ez esetben közvetlen életveszély a 60 kivágott fa esetében nem állt fenn. Így a platánsor kivágása jogszabályellenesen lett végrehajtva.

Arról már korábban írtunk, hogy az engedélyekre nem csak a fakivágások miatt van szükség, a jogszabályok ugyanis előírják azt is, hogy helyükre, vagy ha az nem lehetséges az ott lévő közművek miatt, akkor egy a városrészben kijelölt területre kell(ene) újakat telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában