Még híznia kellene a jégnek

2020.01.21. 11:00

Bár befagyott, téli sportokra még alkalmatlan a szabadstrand

Bár az utóbbi napok hidegebb időjárásának köszönhetően befagyott a Szalki-szigeten található szabadstrand vízfelülete, a jég vastagsága mindössze pár centiméter, így nem alkalmas a téli sportokra.

Szabó Szabolcs

2020.01.20. befagyott szabadstrand jéghelyzet DUnaújváros Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A jégre rámenni tilos és életveszélyes! Hétfőn napközben tartósan pozitív tartományban volt a hőmérséklet, így a part mentén már elkezdett kásásodni a jég. Ami a következő napok időjárását illeti, az előrejelzések szerint a hét további napjain napközben plusz 4 és plusz 6 fok várható, az éjszakák –1 és –5 fok között alakulnak. A rendőrség tájékoztatása szerint a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Egyelőre kockázatos a jégre merészkedni
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

A szabadstrand jegének tehát még bőven híznia kellene a napokban, hogy téli sportolásra alkalmas legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában