Színes, mozgalmas tavaszünnep a perkátai Győry-kastélyban

2020.01.20. 14:00

A Patkány évére várva

Hivatalosan január 25-én kezdődik a kínai holdújév, ezúttal a Geng Zi, vagyis a Patkány éve. Ehhez kapcsolódóan rendeztek kínai tavaszünnepet és nemzetközi kulturális fesztivált a magyar–kínai kapcsolatok egyik fontos vidéki központjában, a perkátai Győry-kastélyban.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Nógrád megyei Kozárd községben még január 11-én kezdődött meg a „Gyönyörű Kína – Boldog Tavaszünnep”, A 2020-as Negyedik Magyar „Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál. A programsorozat második állomásán, a perkátai Győry-kastélyban szombaton délelőtt tíz órától várták tavaszünnep közönségét. A történeti háttér kedvéért annyit érdemes megemlíteni, hogy a Perkáta a legrégebbi kínai partnerkapcsolattal rendelkező magyar település. Az első nagy találkozás pedig 1960-ban történt, amikor egy magasrangú kínai delegáció látogatott Sztálinvárosba és a környéken levő Perkátára. 1961-ben pedig az egyik Perkátán működő mezőgazdasági termelőszövetkezet felvette a Magyar–kínai barátság nevet. A Fejér megyei település később testvérvárosi kapcsolatot alakított ki a pekingi Huaxiang településsel.

A kínai előadók naptárral és gyógyhatású süteménnyel is kedveskedtek a kilátogatóknak
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ugrás a jelenbe: a korábban romos perkátai Győri-kastély 2016-ban pedig már kínai–magyar központként újult meg. Tehát mondhatni, részben szombaton hazatértek a kínai vendégek, akik sokszínű kulturális programkavalkáddal kívánták bemutatni a kontinensnyi méretű ország több ezer éves történelmét, kulturális örökségét, gasztronómiai értékeit.

A remek hangulatú tavaszünnepen minden generáció megtalálhatta a számára izgalmas programot.

A közelgő holdújév köszöntéséhez elengedhetetlen egy sárkány

A tíz órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően látványos sárkánytáncban gyönyörködhettek az érdeklődők, majd a művészeti előadások keretében volt opera- és küzdősport-bemutató, thai-chi tánc is.

A bátrabban magukra ölthették a tradicionális kínai népviseletet, a qipaót. Természetesen színpadra lépett a magyar ifjúsági népdal- és néptánccsoport is.

Kínai díszben a kastély

A gasztronómiai ismerkedés és lazítás jegyében a résztvevők megkóstolhatták a kínai hagyományos orvostudomány segítségével, egy titkos császári recept alapján készült, Jing névre hallgató herbál likőrt is, valamint a tavaszünnep terített asztala is ízes kínai kulináris kalandot kínált.

A látogatók nem távoztak ajándék nélkül, a jókívánság mellé került kínai naptár és kulturális kiadvány. Külön előadás taglalta a közelgő Patkány évének kilátását is. A jóslatok szerint a bőség, a gazdasági növekedés, és a nagy lehetőséget időszaka előtt állunk... Majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában