Számos nagy rendezvény volt a térségben a múlt év második negyedévében

2020.01.10. 14:00

A megművelt föld is, az ország is maradjon meg magyarnak

Jeles eseménye volt a térségnek az áprilisban Mezőfalván megrendezett Szántóföldi Napok eseménysorozata, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitott meg. Az általa elmondottakat tükrözi a mostani, második negyedévi történéseket feldolgozó visszatekintőnk címe.

Körmendi Erzsébet

Visszatekintő

Zsúfolásig megtelt a kulcsi faluház nagyterme április elején, amikor Fehér Gyuláné Medveczky Máriát köszöntötték századik születésnapján. Tavaly tavasszal is összefogtak a baracsiak, a falu önkéntesei, hogy szebbé, tisztábbá varázsolják a község útjait, tereit, összegyűjtsék az eldobált szemetet. Sajnálatos módon múlt évben is akadt teendőjük bőségesen.

Nagy László, a dunaföldvári és a dunaújvárosi Marcipán cukrászda tulajdonosa részt vett egy nemzetközi fagylaltversenyen, ahol első helyezést ért el a magyarországi elődöntőn egy saját készítésű fagylalttal, a Rugelachhal.

A Vállalkozók Rácalmásért Egyesület negyedszer rendezte meg a Rácalmási Tavaszi Vásárt, amelynek fő témája a felettébb aktuális és nagy érdeklődésre számot tartó robotika volt.

 

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása életéről, hitvallásáról szóló kiállítás nyílott a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Házban április elején. Az esemény Mezőfalva nagyszabású tavaszi programjának, a József nádor-hét rendezvénysorozatának kezdete és kiemelt fontosságú része volt.

Ünnepélyes helyszíni szemle volt a fejlődő Nagyvenyimen április 10-én. A felújított orvosi rendelő után megtekintették a résztvevők a Mélykutat Nagyvenyimmel összekötő külterületi földút stabilizálási munkáit, a belterületi utak aszfaltozását, vízelvezetését és a szociális szolgáltató tömb építését.

Perkátán a francia Saint-Maximinnal harminc éve gyümölcsözően működő partnerkapcsolat jubileumát ünnepelték.

Íjászparadicsom: Rácalmás Duna-partján közel 120 lelkes íjász bizonyíthatta felkészültségét, tudását a Vajk által szervezett 3D-s seregszemlén. A kisvárosnál maradva: a föld napja apropóján háromnapos programsorozattal ünneplik meg, hogy a Rác­almási Manóvár óvoda és bölcsőde tavaly év végén elnyerte a Zöld Óvoda címet, amire nagyon büszke az intézmény és a település.

Német nemzetiségi estet, bált tartottak Mezőfalván – őrzik a hagyományokat. Rác­almáson a városvédők vitték tovább a hagyományaikat: tizenegyedszer rendezték meg a kétnapos Almavirág Fesztivált, amely népszerű eseménye a térségnek.

A Duna menti települések borversenyén a dunaföldvári Nagy Gábor merlot-ja érdemelte ki a 2019. év zászlós bora megtisztelő címet.

Tavaly is Mezőfalván tartottak pihenőt a térség legnagyobb közösségi kalandjában résztvevők, a bringatúrázók. A perkátaiak közösségek hete programsorozatot rendeztek, nagy sikerrel. Előszálláson felbontották az ötven évvel ezelőtt elrejtett időkapszulát – fél évszázados emlékek kerültek napfényre az Árpád Fejedelem Tagiskolában.

Harmadik alkalommal szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow elnevezésű nagyszabású rendezvényét, amelynek tavaly is Mezőfalva szolgált helyszínül. Az eseményt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg.

Szomorú esemény: megállás nélkül keresték a Budapestnél szerencsétlenül járt Hableány kirándulóhajó eltűntként számontarott utasait. Kisapostagnál jelzett a keresőkutya...

Június sikeres nagy rendezvénye a térségben: lovasnapot tartottak Daruszentmiklóson, dalkörök találkoztak Nagyvenyimen, falunapot rendeztek Kisapostagon, sportnap volt Nagykarácsonyban, óvónői előadásokat tartottak Perkátán. Hagyományőrző Szállás Napokkal ünnepelte alapításának évfordulóját Előszállás, a programsorozat ezúttal is minden korosztálynak kínált kikapcsolódási lehetőséget, meglepetéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában