Üzleti élet a környezetért – sikeres projektek

2019.12.12. 09:00

Rangos díjat kapott a Hamburger Hungária

December 6-án 12. alkalommal adták át az Üzleti élet a környezetért-díjakat.

duol.hu

Fotó: Z.Laszlo Nagy Copyright

A Hungarian Busi­ness Leaders Forum ­(HBLF) a felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett vállalkozásokat tömörítő nonprofit szervezet 4 kategóriában választotta ki a legzöldebb hazai innovációkat. A Hamburger Hungária Kft. a Folyamatok kategóriában 1. helyezést ért el.

A kiírásnak megfelelően a Hamburger Hungária Kft. a díjra az elmúlt három év környezetvédelmi projektjeivel pályázott, egy vízgazdálkodási és két fenntartható energiagazdálkodási fejlesztéssel.

Az első projekt a papírgyár saját szennyvíztisztítója anaerob tisztítási fokozatának fejlesztését célozta meg, amely modernizálás kimagaslóan magas, 95 százalékos tisztítási hatásfokot eredményezett. Mindemellett a cég tevékenysége során keletkező szennyvízből éves szinten mintegy 9 millió köbméter 23 MJ/m3 fűtőértékű biogázt állít elő a Hamburger Hungária és ezzel az ország egyik legjelentősebb biogáztermelője.

Czakó Borbála, a HBLF elnöke, Vincze Virág, a Hamburger Hungária Kft. környezetvédelmi vezetője, dr. Bándi Gyula, a bírálóbizottság elnöke
Fotó: Hamburger Hungaria

A második pályázott projekt a társaság 2017. évi biogázmotoros kiserőmű beruházása volt. A szennyvízkezelés során előállított biogázból, mint megújuló energiahordozóból, a kis­erőmű 2400 kW zöld minősítésű villamos energiát és hőt állít elő, kapcsolt termeléssel. Az átalakítási hatásfoka 86,3 százalék.

Harmadik projektként a telephely erőműve tüzelőanyag összetételének korszerűsítésére vonatkozó fejlesztés került ismertetésre. Az átalakítások eredményeként a társaság éves hulladék feldolgozási kapacitása a korábbi 74 500 tonnáról 113 100 tonnára nőtt. E kapacitásnövekedés azért jelentős, mert minden egységnyi bevitt hőteljesítmény után, amelyet szén helyet hulladék alapú tüzelőanyaggal biztosít a társaság, 44 százalékkal csökkenti a folyamat szén-dioxid- kibocsátását. Ezzel a fejlesztéssel éves szinten mintegy 20 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást előz meg a Hamburger Hungária.

A Hamburger Hungária ezen elismeréssel bekerül az Európai Unió Környezetvédelmi Bizottsága díjáért versengő nemzetközi vállalatok körébe.

A társaság fenti beruházásaival újabb példát mutatott arra, hogy az üzleti érdekek találkozhatnak a környezetbarát megoldásokkal, a zöld technológia sikeres alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában