Mit mondjunk a karácsonyról és az ajándékokról?

2019.12.13. 11:30

Nem kell hazudnunk a gyermekeinknek

A gyerekek gondolkodása még nem tényeken alapul, nem is objektív. Sokkal inkább érzelmi alapon működik.

Török Tímea

Fotó: LI

A legtöbb gyerek számára az ünnep egyet jelent a körülölelő hagyományokkal, legendákkal, különböző történetekkel, amelyek nélkül már akkor sem az igazi a hangulat, ha az ajándékozás szokása megmarad.

Ezért fontos nekünk, szülőknek, hogy minél tovább megőrizzük ezeket a boldog gyermeki illúziókat. Találkozunk lehetséges válaszokkal a családi szokásokon túl is a mindennapi életben. De vajon mit mondjunk az ünnepekről, és arról, hogy kitől kapják az ajándékokat, és mit ne, ha a legjobbat szeretnénk a csemetének? A kulcsi Százholdas Pagony óvoda és bölcsőde intézményvezetője, Rendné Pocsai Izabella intézményvezetőt kérdeztük a témáról.

Rendné Pocsai Izabella a kulcsi Százholdas Pagony óvoda és bölcsőde intézményvezetője
Fotó: Török Tímea

Szerinte nincs általános recept. A személyes tapasztalatai alapján a gyerekek megtalálják a számukra optimális magyarázatot az ünnepekkel kapcsolatban, ezt érdemes támogatni. Abban biztos volt szülőként, és most szakemberként is, hogy nem kell hazudni a gyerekeknek, ezt tanácsolja a szülőknek is.

– Ahány család, annyi szokás, ami a kulturális és vallási meggyőződés alapján változik, és ennek megfelelően ugyanennyi értelmezés létezik minderről. Nálunk a család egyik fele nagyon vallásos, a másik azonban egyáltalán nem. A gyerekek így kialakítottak a két értelmezés alapján maguknak egy saját magyarázatot arra, hogy kitől érkezik az ajándék, és én ebben támogattam őket. Fontos, hogy a szülők és a rokonság ugyanazt a hagyományt vagy történetet ismerjék, és fogadják el, amit a gyermek kicsi kora óta hall és megismert.

Számoljunk azzal, hogy a gyerek kérdezni fog! Ezekre a helyzetekre legtöbbször előre fel lehet készülni, de mindenképpen olyan választ adjunk, ami nem áll ellentétben az ünnephez kapcsolódó, bevett történetekkel.

A legtöbb gyerek számára az ünnep egyet jelent a körülölelő hagyományokkal, legendákkal, különböző történetekkel, amelyek nélkül már akkor sem igazi a hangulat, ha az ajándékozás szokása megmarad. Ezért fontos nekünk, szülőknek, hogy minél tovább megőrizzük ezeket a boldog gyermeki illúziókat. Így merülhet fel a kérdés, hogy mit mondjunk a karácsonyról, a Jézuskáról az olyan gyermekeknek, mint a képünkön is látható Jankó?
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ami pedig az óvodában vagy más családoknál történik, könnyen magyarázható akár úgy is, hogy náluk egyszerűen ez a szokás, másoknál meg más hagyományok vannak.

Van, amit egyáltalán nem kell racionálisan megmagyarázni! Nem feltétlenül kell belebonyolódnunk abba, hogy az amerikai filmekben miért a Mikulás hozza a karácsonyfát, amikor nálunk ez a legtöbbször a Jézuska feladata. A gyerek általában előbb-utóbb magától is rájön – vagy ha nem, hát a kortársaitól értesül róla –, hogy bizony a szüleitől kapja az ajándékokat.

Az a lényeg, hogy ilyenkor bízzuk a gyerekre, mi legyen. Ha egy év múlva is következetesen elutasítja a korábbi mítoszokat, akkor mi se erőltessük a dolgot. A legtöbben azonban még szeretnék a korábbiaknak megfelelően folytatni a tradíciókat, tovább hinni a mesékben. Nem baj, ha ilyenkor mi is belemegyünk a játékba – egyre nyilvánvalóbb módon „csak” játékba –, ahogy növekszik a gyermek, úgyis eltűnik majd ez a hangulat.

Ha szép emlékeink vannak az ünnepekról, karácsonyról, szülőként nyilván igyekszünk a lurkóknak ugyanezt a mesevilágot megteremteni, még akkor is, ha felelős szülőként felmerülhet a kérdés, hogy mit érdemes mondani a Jézuskáról – mondta el Rendné Pocsai Izabella, a kulcsi Százholdas Pagony óvoda és bölcsőde intézményvezetője.

A fenyegetés nem lelki szükséglet

A gyermekpszichológus szerint egyáltalán nincs szükség a fenyegetésre, mert semmi köze a gyerek lelki szükségletéhez, mi több, hiábavaló és káros is lehet, a Mikulással, Jézuskával, krampuszokkal való fenyegetés. „Ha nem viselkedsz rendesen, akkor megnézheted magad, neked semmit sem hoz a Mikulás!” „Szerinted nem látja a Jézuska, hogy milyen rossz vagy?” – halljuk olykor anyukáktól.

A szakemberek szerint erre semmi szükség. Hiszen a Jézuska jön, és a karácsonyt is mindenképp megünnepeljük, ha szót fogad a gyerek, ha nem. Akkor is a szeretet ünnepét üljük, ha nem fogad szót, mert gyerek, és hol így, hol úgy viselkedik, ezek tények. Amit szülőként hozzá tudunk tenni vagy épp elvenni, az mindenkinek a saját felelőssége, még ebben a rohanó világban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában