Hamis gyümölcs-, szőlőoltványokra lelt a Nébih

2019.11.27. 16:00

Silány árukat kínáltak

Előzetes bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről.

duol.hu

A hatóság a jelzések alapján november 17-én két helyszínen tartott ellenőrzést. A szakemberek a kecskeméti használtcikkpiacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron pedig 7 esetben intézkedtek. A vizsgálatok során több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg az ellenőrök.

Nem megfelelő címkékkel voltak ellátva az oltványok
Fotó: Nébih

Mindkét helyszínen találtak szabálytalan forgalmazókat a hatósági szakemberek, de különösen a dunaföldvári vásáron szembesültek megdöbbentő szabálytalanságokkal. Ezen a helyszínen az eladásra kínált szaporítóanyagokról (pl. gyökércsomagolt gyümölcsoltványok, facsemeték) messziről lerítt, hogy nem felelnek meg a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem. Az eladásra kínált növények nagy arányban silány, gyenge minőségűek voltak. Számos probléma merült fel a gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban is. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú (pl. körteoltványon elhelyezett cseresznye fajtamegjelölés), illetve több esetben román nyelvű címkézés is. Összegezve elmondható, hogy a jelölőmatricák semmilyen valós hatósági vagy termelői vizsgálatra nem utaltak, az oltványok minőségének tanúsítására nem voltak alkalmasak, leginkább csak a vásárlók megtévesztésére szolgáltak.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyümölcs­oltványok kiskereskedelme során nagy szerepe van a vásárlói tudatosságnak. A hiteles információszerzést elsősorban az oltványokra felhelyezett címke és annak megfelelő adattartalma biztosítja. Ha a vásárló egyáltalán nem talál ilyen címkét a csemetén vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra. A professzionális telepítőknek és a kiskert-tulajdonosoknak egyaránt fontos tudniuk, hogy a „kétséges” növények beszerzésével, elültetésével komoly növényegészségügyi kockázatot is előidézhetnek. Ezért lényeges, hogy a vásárlók kizárólag hiteles, megbízható forrásból szerezzék be az ültetési anyagokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában