Felújító visszavágás

2019.11.12. 07:00

Sávlezárás a Vasmű úton, átvizsgálják a platánokat

Vasárnap este gyökerestől kifordult és az autókra dőlt egy platánfa a Vasmű úton. A város vezetői hétfőn úgy döntöttek: lezárják a Vasmű út platánsor menti sávját, s a szakemberek kedden reggel megkezdik a felújító visszavágást. Majd egy szakcég részletesen megvizsgálja, milyen állapotban is van a város egyik büszkeségének számító platánsor.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Mint arról hétfői kiadásunkban beszámoltunk: vasárnap este a felázott talajból kifordult és személygépkocsikra dőlt a Vasmű úti platánsor egyik fája. A szerencsének köszönhetően személyi sérülés nem történt. A helyszínre érkező dunaújvárosi tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a nyolcvan centiméter törzs­átmérőjű platánt. A történtek után hétfőn délelőtt szakemberek bevonásával bejárást tartott a városvezetés a Vasmű úton. Az egyeztetéseket követően az alábbi döntésekről számolt be lapunknak Mezei Zsolt általános alpolgármester.

A szakemberek már hétfőn délután lezárták a Vasmű út platánsor menti sávját Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Hétfőn délután a DVG Zrt. munkatársai elkezdték lezárni a Vasmű út platánsor menti sávját. Minderre baleset-megelőzési okok miatt volt szükség. Az említett sáv mellett parkoló autósoknak kedd reggel hét óráig kell elhagyniuk a területet, hiszen a szakemberek ma megkezdik a már korábban szükségesnek ítélt, úgynevezett felújító visszavágási munkálatokat.

(Hasonló munkálatokat hajtott végre a DVG Zrt. erdészeti ágazata 2018 tavaszán a Kossuth Lajos utcában található régi juharfasor esetében, az utcában történt nagyszabású parkolóbővítést követően – a szerk.) A biztonság kedvéért arra kérik a közlekedőket, illetve a környéken élőket, hogy a hiba elhárításának idején a lakóházak falai mentén, illetve a Vasmű út másik oldalán közlekedjenek.

– A visszavágás tehermentesíti a platánok gyökérzetét, és egyben a továbbélésüket is szolgálja. Természetesen arra törekszünk, egy fát se kelljen kivágni – tette hozzá Mezei, aki elmondta, már egyeztetnek egy budapesti céggel, amely speciális műszerekkel megvizsgálja, hogy pontosan milyen állapotban is vannak a platánsor fái. Az említett cég várhatóan még e héten munkához lát a Vasmű úton.

Több mint hatvan éve ültették

A Vasmű úti platánsort több mint hatvan éve, 1957-ben telepítették. A városfejlődés és az építkezések során környezetük többször átalakult.

Éberhardt Béla, a neves erdőmérnök Dunaújvárosi Zöld Értékeink című 2002-ben megjelent kötetében így ír: „Az utcai fasorokra nagy szükségünk van, de létesítésük, felújításuk, illetve megvédésük igen nagy körültekintést igényel.

Ha nem látunk bele a földbe, vagyis nem ismerjük a közművezetékek és tartozékok helyzetét, akkor könnyen melléfoghatunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában