Az East-West konferencia a tudomány hetén

2019.11.11. 17:30

Karbonmentesen egy tudatos jövőért

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a tudomány hete a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West konferencia idei fókusza a karbonmentes energia, amelynek fontosságáról tegnap délelőtt tartottak sajtótájékoztatót.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A sajtótájékoztatón az egyetem rektora mellett valamennyi témában érintett szaktekintély megszólalt. Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár véleménye szerint a karbonmentes energia környezetvédelmi, gazdasági és energetikai szempontból is fontos. Bizonyos kérdésekben kompromisszumot kell kötni ahhoz, hogy szuverén módon alakíthassuk energetikai portfóliónkat úgy, hogy a lakosság is elégedett legyen az eredménnyel. Hangsúlyozta a paksi atomerőmű fontosságát, amely egy környezettudatos energiaellátást tesz lehetővé.

Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa azzal folytatta, a kormány 2030-ig megfogalmazott energetikai klímaterve ambiciózus, de megvalósítható.

Kiss Ádám, Kovács Pál, dr. András István, dr. Galambos Dénes és dr. Kovács Antal a Tudomány hete megnyitóján
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Sok nagyvállalat van a térségben, ezek rengeteg villamos energiát használnak, köztük a Dunaferr is. A cég kulcsfontosságú a terület számára, és maga az acélgyártás megreformálása is lehetséges úgy, hogy kevesebb károsanyag-kibocsátással termeljenek minőségi acélt. Kiemelte a DUE fontosságát, mint stratégiai partnert a karbonmentes, nukleáris energiát kibocsátó paksi atomerőmű kapcsán. Egyrészt a képzés minősége miatt a Dunaújvárosi Egyetem neveli ki a két új blokk jövőbeli szakemberit, másrészt Paks I is arra számít, hogy a DUE biztosítja majd az egészséges utánpótlást a jövőben.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: óriási a jelentősége annak, ha a karbonmentes nukleáris energiaellátás mellett teszük le voksunkat, akár világ, ország vagy városszintű döntésről legyen szó. Ha megvalósul a Paks II projekt, a szükséges energiát nem külföldről kell majd vásárolnunk, gazdaságilag tehát gyümölcsözőbb és jóval környezetkímélőbb, hiszen nem képződnek káros gázok. Legjobb példa erre, hogy azon országokban, ahol a nukleáris energiára támaszkodnak, jóval alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátás, mint másutt. Hozzátette: a DUE képzései kimagasló színvonalúak, a jövő szakemberei az új blokk igényei szerint tanulnak.

Rektori gondolatok a konferenciáról

A sajtótájékoztatón dr. András István, a DUE rektora is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ez már a negyedik East-West konferencia a tudomány hetének keretén belül. Kiemelte, az évekkel ezelőtt indult keleti nyitás egy gyümölcsöző kapcsolatnak bizonyult, sokat tanulhattak a keleti egyetemektől.

A karbonmentes energia kapcsán kitért az egy évvel ezelőtt aláírt stratégiai együttműködési keretmegállapodásra, a Paks II beruházáshoz kapcsolódó Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpont létrehozására. Ennek köszönhetően az atomenergia témája sokkal erősebben jelenik meg a témához kapcsolódó valamennyi szak oktatási portfóliójában. A sajtótájékoztató után a rektor hivatalosan is megnyitotta a konferenciát, amelyet plenáris és szekcióülések követtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában