Dunaújvárosi Egyetem

2019.11.27. 11:00

Jubileumi lesz a Szent Borbála-szakestély

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dunaújvárosi szervezetének Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmái (e sorok szerzője is közéjük tartozik – a szerk.) az Úr 2019-ik esztendeje november havának utolsó péntekjén szakestélyen hódolnak Szent Borbálának, ezúttal épp huszonötödik alkalommal.

Várkonyi Zsolt

A negyedszázados jubileumi esemény kezdési időpontja – nem elfeledni – pontosan 19 óra, a helyszín pedig ezúttal a Dunaújvárosi Egyetem campusának P épülete lesz! E neves alkalomra tiszteletüket teszik a társszervezetek – e nagy kihívást is vállaló – képviselői, így eljönnek a miskolci, az ózdi, a budapesti és nem utolsósorban a dunaújvárosi egyetem képviselői is. Borbálát – az egyházi feljegyzések szerint – a kereszténység szentként tiszteli, aki mindig segítette a benne bízókat.

A tavalyi szakesten csaknem százhúszan voltak
Fotó: Józsa Róbert

Ebből fakad a középkorban kialakult népszerűsége: ahhoz a tizennégy szenthez tartozik, akiket nagy bajban, halálos szorongatottságban segítségül szoktak hívni. Közülük választották ki a különböző foglalkozási ágak védelmezőjüket, patrónusukat az idők folyamán. Az örökös veszedelemben élő bányász a leg­gyakrabban Borbálához fordult, tette meg védőszentjének, akit ma már a kohászok is annak tekintenek.

A selmecbányai, a soproni, miskolci és dunaújvárosi hagyományok tovább élnek. A szakesten részt vevők „…víg kedélyt, vidám életet, meleg szívet, kegyelettel őrzött szokásokat, kollegalitást, igaz baráti szeretetet hoznak magukkal”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában