előzzük meg a tüzeket

2019.11.01. 09:00

A tűz csak a mécsesben égjen!

Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly hat temetőben is tűz keletkezett ebben az időszakban. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya miatt teljesen kiég egy lakás, vagy tűz keletkezik egy temetőben.

duol.hu

Fotó: pixabay

Tavaly november elején több lakás is lakhatatlanná vált, a tüzet a legtöbb esetben gyertya vagy mécses okozta. Pécsett, a Hungária utcában csak néhány percre hagytak őrizetlenül egy gyertyát Halottak napján, a kialakult tűz miatt a lakás lakhatatlanná vált. Tűz volt tavaly az abádszalóki, ceglédi, karcagi, vasszilágyi, megyaszói és mikepércsi temetőben is. – Tájékoztat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbi szabályokat érdemes betartani:

  • Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.
  • Az évnek ebben a szakaszában a lakástüzek egyik leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig minden gyúlékony anyagot el kell távolítani.

    Ha valaki a temetőben tüzet észlel, a saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, vagy értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában