Teljes értékű kutyalét

2019.10.21. 11:30

Több ezer állat életét mentheti meg a beavatkozás

Évente több százezer háziállat kerül az utcára, és jó esetben a megtaláló vagy egy menhely a gondozásába veszi a magára hagyott kutyát vagy macskát, rosszabb esetben viszont elpusztulnak a kiszolgáltatottság vagy az emberi gonoszság nyomán. Pedig meg lehet és meg is kell előzni a túlszaporulatot.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az ivartalanítás minden felelős állattartó feladata. Persze sokan vannak, akik állítják, az ő kutyájuk vagy macskájuk „kaszabolása” teljesen felesleges, hiszen úgysem adódik lehetőségük arra, hogy párosodjanak. De tegyük fel, hogy mégis. A matek egyszerű és ledöbbentő: 1 pár macska évi kétszer szaporodik, ha nem egészen csak 3 cica éli túl az ellést, akkor az első pár macskából és utódaiból 9 év alatt 11 606 071 darab macska születik. Kutyáknál más, de nem sokkal különb. Ennyi állatnak kvázi lehetetlen gazdát találni, tehát egyetlen döntés elmulasztásával töltik meg az emberek a már egyébként is túlterhelt menhelyeket.

Az ivartalanítás nem csupán a nem kívánt vemhesség megelőzése miatt nagyon fontos
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A DÁV képviseletében Illésné Székely Dóra elmondta, náluk már nyár óta telt ház van, és egyszerűen nincs kapacitásuk több állatot fogadni, pedig rendszeresek a megkeresések az itt-ott talált, kidobott, árva állatok kapcsán. És igen, jelenleg is van olyan önkéntesük, ahol kölyök kutyus várja a gazdit. Még rosszabb a helyzet Solton, Ágica Állatmenedékénél. A közelmúltban egy lebetegedett shar pei mama és két picinye került a gondozásukba, és ez még a jobbik eset, hiszen a kölykökkel ott volt az anyakutya is, de előfordul, hogy elárvult még szopós kisállatokról, kismacskákról kell gondoskodni, ami óriási feladat és rengeteg idő.

Ivartalanítani azonban már egyáltalán nem egy kockázatos feladat, igaz, nem feltétlenül olcsó, de amint a féreghajtást és az évi rendszeres oltást, úgy ezt a procedúrát is illik vállalnia annak, aki úgy dönt, állatot fog tartani. Egy szuka kutya ivartalanítása hagyományos altatásos műtéttel 25-30 ezer forint között mozog, amíg a kanoknál ennél kicsit olcsóbban, 12-18 ezer forintból megoldható a beavatkozás.

Nőstény állat esetében a hagyományos műtét során a sebész kézzel kiemeli a petefészket, amit aztán varrófonalakkal leköt, végül kimetszi. Ehhez akkora sebet szükséges ejteni az állaton, amin keresztül a sebész elő tudja húzni a petefészket. A felépülés gyorsasága függ az állat korától, nemétől, illetve általában a macskáknál valamivel gyorsabb felépülés várható, mint kutyáknál.

A hagyományos műtéttől eltérően, a laparoszkópiás beavatkozás során csupán fél-egy centiméteres sebet ejtünk, így sikeresen elkerülhető a régi típusú beavatkozás során esetenként fellépő erős vérzés – mondja dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika orvosa. „A beavatkozást emberi kéz helyett egy egészen kicsi, precíziós műszerekkel végezzük, ezért mindössze egy kis kellemetlenséggel jár együtt. A műtét gyakorlatilag fájdalommentes, így nemcsak a fizikai sérüléseket, hanem rengeteg stresszt is megspórolunk a háziállatnak. Ez a technika nyugaton már régen meghonosodott, itthon azonban még nem minden állatorvosi rendelőben alkalmazzák” – hangsúlyozza dr. Faluvégi. A műtét ára némileg magasabb, mint a hagyományos eljárásé, az előnyök azonban minden gazdi számára egyértelműek: kisebb trauma, gyorsabb felépülés és kevesebb komplikáció.

Az ivartalanítás nemcsak a nem kívánt vemhesség megelőzése miatt fontos, hanem azért is, mert a műtét jelentősen megnöveli kedvencünk életkorát is. Nőstény állat esetében a sokszor halálos kimenetelű méhgyulladást, kanoknál pedig a véres vizelettel és fájdalommal járó prosztata-megnagyobbodást is megelőzi. Az is kevésbé valószínű, hogy kedvencünk elkóborol, és a rivalizálásból adódó harci sérülésektől sem kell tartani. A műtétre pedig az őszi-téli időszak a legalkalmasabb, hiszen melegben lassabban gyógyul a seb, kellemetlenebb elvégezni bármiféle beavatkozást. Gondolkodjunk el rajta. Több ezer állat élete lehet a tét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában