Így tudjuk méltó módon meghálálni ´56 hőseinek

2019.10.24. 07:00

Szabad szívvel... – itt az ideje a békének

1956-os forradalom kitörésének 63. évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati megemlékezés a Bartók színházban ünnepséggel folytatódott, amelyen átadták a Dunaújvárosért-díjakat.

Körmendi Erzsébet

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem, idézte Bibó István 1956-os gondolatait Pintér Tamás polgármester, aki ünnepi beszédében szólt az 1956-ban elhunyt több ezer elesettről, kivégzettről, akik között volt 33 éves villanyszerelő, 60 éves gépkocsivezető, 20 éves adminisztrátor lányt, és mint mondta: a szabadság iránti vágy nem függ nemtől, kortól, végzettségtől, mindannyiunkban bennünk volt és van.

Pintér Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Hozzátéve: az ´56-os hősöknek köszönhetjük, hogy a XX. században megmaradtunk, és azt, hogy bár a szabadságharcot vérbe fojtották, a forradalom győzött, és az eszme él tovább. – Amikor ´56-ról beszélünk, sokaknak a bűn és a büntetés is megszólítja a igazság­érzetét. Hiszem, hogy keresztény ember legnagyobb erénye a megbocsátás, az ítélkezést bízzuk Istenre. Elődeink azért harcoltak, hogy mi szabadon élhessünk. Szabad gondolatokkal, szabad szóval, szabad szívvel. Ezt a szabadságot szeretném tiszteletben tartani és ezt tartom szem előtt, amikor átveszem a város vezetését. Amikor megszűnik a félelem, megszületik a szabadság, akkor kiteljesedhet a szeretet.

A közgyűlés Dunaújvárosért-díjat adományozott Neszmélyi Györgynek posztumusz. A másik két díjazott dr. Máté Ágnes, az SBO osztályvezető főorvosa (j) és a kórház fül-orr-gégészeti osztálya – a kollektíva nevében Vaszkun László osztályvezető főorvos és Béres Andrea (b) az osztály vezető főnővére vette át az elismerést a tegnapi, önkormányzati ünnepségen.

 

Elfáradtunk már a csatákban, itt az ideje a békének, ideje a szabad emberek építkezésének, mert így tudjuk méltó módon meghálálni ´56 hőseinek, amit a hazáért és értünk tettek – hangsúlyozta Pintér Tamás, aki a beszédét követően átadta a Dunaújvárosért-díjat az arra érdemesítetteknek (bővebben címlapunkon). A Vasas Táncegyüttes lélekemelő műsora keretezte a rendezvényt, amelynek zárásaként Szabó Zsolt képviselő mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában