Mandátumok fény nélkül

2019.10.24. 11:00

Nem minden képviselő vehette át a megbízólevelét

Kedden délelőtt hivatalos keretek között az új képviselő-testület és Pintér Tamás polgármester is átvette megbízólevelét.

duol.hu

Fotó: LI

Az eseményen meglepetésre nem volt jelen Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi elnöke, aki egyébként az új képviselő-testületnek tagja. Okkal kérdezhetik miért nem? Nos, egyszerűen nem hívták meg. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy Cserna kilenc évig polgármestere volt ennek a városnak. A protokoll szerint ebben a minőségében ugyan nem, de az előző kettő miatt meg kellett volna őt hívni. Ilyenre az elmúlt több évtized politikai kultúrájában nem volt példa. Nézzük, mi is történt:

A városháza C szárnyának közgyűlési termében dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnökhelyettese átadta a 2019. október 13-án rendezett önkormányzati voksoláson mandátumot szerzett települési képviselő-testület jelen lévő tagjainak, valamint Pintér Tamás polgármesternek a megbízólevelet.

Orosz Csaba veszi át a megbízólevelet dr. Hanák Tamástól
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Hanák Tamás a választással kapcsolatban kiemelte, a Helyi Választási Iroda hatalmas munkát végezve, jog- és szakszerűen látta el minden feladatát. A HVB elnökhelyettese köszönetet mondott a választás sikeres lebonyolításában komoly munkát végző szakembereknek, a szavazókörökben delegált és választott megbízottaknak. Hangsúlyozta, csakúgy mint az utóbbi évek, évtizedek választásain a pártok, országos és helyi jelölő szervezetek részéről nem történt befolyásolási kísérlet, hozzátette: mindezért azonban nem jár köszönet, ez egy működő demokráciában alapvető elvárás.

Dr. Hanák Tamás szólt az új testülethez, amely jövő héten teszi le esküjét: – Önök, a dunaújvárosi választópolgároktól arra kaptak felhatalmazást, hogy munkájukkal elősegítsék szeretett városunk, Dunaújváros fejlődését, az itt élők boldogulását. Az elnyert közjogi hatalmukat pedig helyezzék mindenkor egyéni érdekeik fölé és használják e közösség előrehaladásának érdekében.

A megbízólevelek átadása után Pintér Tamás polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Megköszönte a Helyi Választási Iroda és a Helyi Választási Bizottság jogszerű munkáját, majd a képviselőkhöz fordulva, kiemelte, az új képviselő-testület elsődleges feladata Dunaújváros fejlődésének előmozdítása, a dunaújvárosi polgárok céljainak, törekvéseinek összehangolásával.

A képviselő-testület tagja lettek: Utassy Éva, Raduka Zsuzsanna, Barta Endre, Szabó Zsolt, Mezei Zsolt, Orosz Csaba, Szántó Péter, Tóth Kálmán, Motyovszki Mátyás, dr. Székely Károly, Cserna Gábor, Gombos István, Szepesi Attila és Lőrinczi Konrád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában