Dunaújvárosban 37 ezer 756 polgár voksolhatott

2019.10.14. 11:30

Nem akadályozta semmi a szavazást

Dunaújvárosban is reggel hat órakor nyitottak és este hét órakor zártak a szavazókörök. A névjegyzék alapján helyben 37 ezer 756 választópolgárt vártak az urnákhoz.

Körmendi Erzsébet

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Reggel hat órakor problémamentesen, zavartalanul elkezdődött a 2019-es önkormányzati és nemzetiségi választás Dunaújváros 47 szavazókörében is. A polgármesteri hivatal C épületszárnyában működő 5-ös számú szavazókörben voltunk tanúi a kezdés pillanatainak, amikor a szavazókör elnökhelyettese, Nagy Zoltán üdvözölte az ajtóban Hamvai Istvánt, aki szinte pontban hat órára, a nyitásra érkezett, így ezen a helyen ő volt az első szavazó.

Nagy Zoltán és Szabó Péter az elsőként szavazó Hamvai István (j) segítségével hitelesítette az urnákat
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Kérdésünkre válaszolva elmondta: – Elutazunk ma, hét óra valahány percre kell kint lenni a megállóban, ezért jöttem ennyire korán. Soha egyetlen választást nem hagytam ki. Ha már itt él az ember Magyarországon, akkor próbálja a dolgok menetét követni. Nem akarok nagy szavakat használni, hogy hazafias kötelesség, pedig engem még így neveltek, és ezt én komolyan is gondolom. Hetvenhét éves leszek decemberben, gyerekkorom óta Dunaújvárosban élek, fontos számomra, hogy mi történik a városban.

Erdélyi Sándornét sokan Gréti óvó néniként ismerik és szeretik. Ő kora délelőtt adta le szavazatát Dunaújváros 28-as szavazókörében. Utána elmondta: – Minden alkalommal eljövök szavazni. Annál is inkább, mert én az egész várost a magaménak tudhatom. 1955 óta itt élek és dolgozok óvónőként, óvodavezetőként. Az akkori óvodásaimból mára nagyszülők lettek, akik hozzám hozták a gyerekeiket, akikből mára már szintén szülő lett. Annyi szeretetet kaptam vissza tőlük, a felnőtté vált gyerekektől, hogy azt elmondani nem tudom. És ez nagy boldogság számomra.

Dunaújváros Helyi Választási Bizottsága 16 órakor tartott sajtótájékoztatót a városháza jegyzői irodájában. Dr. Sürü Renáta jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője mindenekelőtt bemutatta a bizottság tagjait: dr. Hanák Tamás elnökhelyettest, aki dr. Bakos Károly távollétében az elnöki teendőket is ellátja, dr. Varga Balázs ügyvédet, valamint a két delegált tagot, dr. Móricz Zoltánt és dr. Tóth Istvánt. A nap eddigi összefoglalóját szintén Sürü Renátától hallhattuk.

Erdélyi Sándorné Gréti óvó néni délelőtt szavazott

Dunaújváros 47 szavazókörében rendben elkezdődött a munka ma reggel, a jelentésekből megállapítható, hogy a szavazatszámláló bizottságok határozatképesek. Sehol sem szembesültek olyan dologgal, ami akadályozta volna a szavazást. Rendkívüli esemény nem történt 16 óráig. Ami probléma volt, azt telefonon egyeztetve meg tudták oldani – ha hiányzott valami, például elfogyott a toll a szavazókörben –, valamint néhány alkalommal kérték jegyzőkönyv felvételét a szavazókörben, ám délután négy óráig egyik eset miatt sem adtak be jogorvoslati kérelmet a Helyi Választási Bizottsághoz. Egy példát is említett a Helyi Választási Iroda vezetője: egy idős házaspár régi típusú személyi igazolvánnyal szeretett volna szavazni, amiben a személyi szám nem szerepel. A szavazatszámlálók felhívták a figyelmüket arra, hogy a kormányablakban érvényesíttethetik az okmányaikat a választás napján is. A házaspár nehezményezte, hogy a szavazókörben ők a visszautasítottak jegyzékébe kerültek, erről jegyzőkönyvet kellett felvenni a helyszínen. (Dunaújváros választási eredményeit a duol.hu-n kísérhetik figyelemmel keddi lapszámunk megjelenéséig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában