Behúzták a polgármesterit és tízből tíz körzetet

2019.10.14. 20:00

Győzelmet aratott a Rajta Újváros!

A teljes váltásra voksoltak a dunaújvárosiak vasárnap: a Rajta Újváros Egyesület polgármesterjelöltjét erősítendő az egyesület képviselőjelöltjei legyőzték a Fidesz–KDNP jelöltjeit valamennyi egyéni körzetben. Így a Rajta Újváros Egyesület alakíthat közgyűlést, amelynek négy fideszes képviselő tagja lesz a kompenzációs listáról.

Körmendi Erzsébet

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A város negyvenhét szavazókörében polgármestert és összesen 10 egyéni választókerületi képviselőt választottak meg a dunaújvárosiak vasárnap. A 37 ezer 701 szavazásra jogosult polgár közül este fél hétig 19 ezer 962 járult az urnákhoz.

A polgármesteri címért három jelölt indult, és Cserna Gábor (Fidesz–KDNP), Farsang Tibor (Mi Hazánk-­MIÉP, FKgP) ellenében Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) győzött 10 ezer 159 szavazattal (56,36 százalékkal).

A képviselő-választás is teljes egészében a Rajta Újváros! Egyesület sikerét hozta: mind a tíz egyéni választókerületben az ellenzéki egyesület jelöltjeit juttatták be a választópolgárok a döntéshozó testületbe.

A helyi választópolgárok nagyjából fele szavazott
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Rajta Újváros jelöltjei közül az 1-es körzetben Szántó Péter, a 2-esben Utassy Éva, a 3-asban Motyovszki Mátyás, a 4-esben Barta Endre, az 5-ösben Raduka Zsuzsanna, a 6-osban Szabó Zsolt, a 7-esben Mezei Zsolt, a 8-asban dr. Székely Károly, a 9-esben Tóth Kálmán, a 10-esben pedig Orosz Csaba lesz az önkormányzati képviselő az elkövetkező öt esztendőben.

Kompenzációs listáról további négy tagja lesz a dunaújvárosi képviselő-testületnek, mind a négyen a Fidesz–KDNP jelöltjei voltak. Ők név szerint a következők: Cserna Gábor, Szepesi Attila, Gombos István és Lőrinczi Konrád.

Szűnjenek meg az ellentétek, ezt szeretné

Meghatározó többséggel Pintér Tamás nyerte meg a polgármester-választást Dunaújvárosban. Már másodjára szavaztak neki bizalmat, másfél évvel ezelőtt őt választották meg a térség országgyűlési képviselőjének. Az új városvezetőtől megtudtuk tegnap, hogy nem kérdés számára, melyik pozíciót választja: Dunaújváros polgármestereként szeretne dolgozni az elkövetkező öt évben, az országgyűlési képviselőségről mond le. Úgy fogalmazott a választási győzelem okán lapunknak adott rövid összegzésében:

– Mindenekelőtt nagyon köszönöm azoknak, akik rám, ránk szavaztak és bizalmukkal megtiszteltek bennünket, a Rajta Újváros! Egyesület jelöltjeit. Köszönöm mindenkinek, hogy élt a demokratikus jogával. Önkormányzati vezetőként minden dunaújvárosi embert szeretnék képviselni, egyenlőnek tekinteni. Azt szeretném, hogy szűnjön meg az acsarkodás, vessünk véget az ellentéteknek, és valóban együtt építsünk egy új várost. Köszönöm mindenkinek, aki segítette eddig és segíti a jövőben is a munkánkat. Teendőnk bőven lesz. Az emberek belém helyezték a bizalmukat, amivel élni fogok, hogy őket szolgálhassam. Az országgyűlési tisztségemről lemondok, aztán a jogszabályok által meghatározott mederben és ritmusban mennek tovább a dolgok, és alakítjuk meg az új közgyűlést – hangsúlyozta Pintér Tamás. Majd amikor a választást követő tegnapi, első napjáról faggattuk, azt válaszolta:

Pintér Tamás

– Ébredésem óta a feladatokon gondolkodom, azon, hogyan építsünk egy új várost. Hamarosan indulok a polgármesteri hivatalba, már egyeztettem a hivatalvezetővel, szeretném áttekinteni a dolgokat. Tudom, hogy elterjedtek mindenféle rémhírek, de szeretnék megnyugtatni mindenkit. Aki ismer, tudja, nem vagyok bosszúálló típus, nem ilyesmi vezérel, hanem a felelős döntéshozatal. A jó szakembereknek lesz helyük nálunk is mindig.

A leköszönő polgármester, Cserna Gábor a következőt osztotta meg Facebook-oldalán:

Cserna Gábor

„Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki támogatott szavazatával bennünket. Köszönöm azok munkáját, akikkel közösen kezdtük újjáépíteni Dunaújvárost. Nagyszerű, küzdelmekkel teli, de sikeres kilenc évet zárhattunk le. A városunk soha nem látott mértékben fejlődött, bezárt intézményeket nyitottunk újra, elhanyagolt utakat, iskolákat, óvodákat újítottunk fel. Köszönöm, hogy ebben a munkában számíthattunk hazánk kormányának támogatására. Most már egyetlen dolgom és kötelességem van, hogy gratuláljak a győzteseknek, és sok sikert kívánjak szeretett városomnak, Dunaújvárosnak!”

November elsejéig kell letenniük az esküt

Az október 13-án megtartott önkormányzati választás eredményével kapcsolatban október 17-én, csütörtökön 16 óráig lehet jogorvoslati kérelemmel élni. Amennyiben nem érkezik ilyen kérelem, csütörtökön 16 órakor jogerőre emelkedik a Helyi Választási Bizottság eredmény-megállapító határozata.

Dr. Sürü Renáta jegyzőtől, a Helyi Választási Iroda vezetőjétől kértünk tájékoztatást a határidőkről. Arról például, hogy az új közgyűlésnek mikor kell elkezdenie a munkát. A város polgármesterévé megválasztott Pintér Tamásnak meddig kell lemondania országgyűlési képviselői mandátumáról, illetve, hogy a lemondását tövetően mikor kell megválasztaniuk Pintér Tamás utódját a lakóknak Fe­jér megye 4-es számú egyéni országgyűlési választókerületében (Adony, Dunaújváros, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás).

A választási bizottság határozata csütörtökön válik jogerőssé

Megtudtuk, hogy a választás eredményének jogerőre emelkedésétől, vagyis e hét csütörtöktől számítva nyolc napon belül kell a leköszönő polgármesternek, Cserna Gábornak átadnia a munkakörét Pintér Tamásnak, mégpedig a kormányhivatal képviselőjének jelenlétében. Szintén a jogerőre emelkedéstől, csütörtöktől mérten 15 napon belül kell megtartania a közgyűlésnek az alakuló ülését, amelyen várhatóan a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese adja át a polgármesternek és a képviselőknek a megbízólevelüket, majd a testület tagjai leteszik az esküt.

Pintér Tamásnak addigra meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget. A jogszabályok szerint erre egyébként 30 nap áll rendelkezésére, ám ezt már sokkal előbb, akár ma vagy holnap is megteheti, de a közgyűlés megalakítása miatt ezt 15 napon belül meg kell tennie. Kiszámoltuk az utolsó időpontokat: ha Cserna Gábor kivárja a nyolc napot és nem adja át előbb a munkakörét, akkor azt október 25-én veheti át Pintér Tamás. Ha nem mond le előbb az országgyűlési tisztségéről és csütörtöktől számítva az utolsó, 15 napig várnak a közgyűlés megalakításával, akkor is október 31-én meg kell tartani az alakuló ülést, mert a tizenötödik nap november elsejére, mindenszentekre esik.

Az országgyűlési választás megtartását is az eredmény jogerőre emelkedésétől számítják: attól négy hónapon belül meg kell tartani az időközi választást. A kitűzésnek pedig 90 nappal kell megelőznie a szavazás napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában