Zene, tánc, finom falatok, gyermekprogramok

2019.09.09. 11:52

Pazar családi nappal köszöntek el a nyártól a dunaföldváriak

A Dunaföldvári Sárga-Pincésgödör Egyesület nyárbúcsúztató családi napján nyoma sem volt a kedvenc évszakunknak. Ám a megnyitóra érkezett gonosz eső délutánra csúfos vereséget szenvedett.

Balogh Tamás

Szembenéztek a rossz idővel: a köszöntőket mondók már szakadó esőben érkeztek a színpadra. A jó idő csinálásának súlyos terhét Simon István nyugalmazott református lelkészre testálták. Jól döntöttek.

Mire az időjárás minden sátort, esernyőt, az erre a napra könnyelműen kiválasztott nyári öltözéket és lábbelit eláztatott, az alkalmas helyeket pocsolyává változtatta, föl is adta a küzdelmet a földváriak rendíthetetlen jókedvével.

A Löfan Mazsorett csoport dacolt a nehéz körülményekkel. Megérdemelt, nagy sikert arattak.

A Löfan mosolygós lányait is imádta a közönség
Fotók: Balogh Tamás

A vendéglátáshoz szükséges eszközök, a híresen finom itteni ételek nyersanyagai, nem különben a poharakba valók, a helyükön várták az érkezőket. A legügyesebbek reggelit is készítettek. A főző emberek noszogatás helyett az ilyen munkákhoz passzoló energiaitalokat kapták, hogy aztán további biztatás nélkül a dolgukhoz lássanak.

A nagymamák receptjeivel készült sült oldalasok, tarják és káposzták mellett a különlegességek is az asztalokra kerültek. A mesteri szarvas- és vaddisznópörköltek mellett, egy NASA szintű készségen, kiváló paella, a tradicionális spanyol rizsétel is készült. Szólni kell az isteni házi sütik imponáló soráról és a gazdag gyümölcsválasztékról is.

A gyerkőcök borús időben is feltalálják magukat, jókedvűen játszanak

Az itteni pincéket az egyesület tagjai az évről évre javuló színvonalú boraik készítésére és tárolására használják. Ahogy az ilyen gazdáknál szokás, az ajtó nyitva állt, és a betérő kíváncsi, pláne a szomjazó barátokat, illendő és irigyelhető módon kínálták.

Elsőként a „nagyra nőtt” gólyaembert süvegeljük, mert az érkezése hozta meg a kellemes időjárást. A népszerűségi listán vele vetekedett egy jól felkészített kettes fogat, a nagyon türelmes hajtójával, aki megszámlálhatatlan kört tett meg az erre kapható boldog gyerekekkel.

Az Ördögszekér táncosai is készülnek a fellépésre

És ha már a boldog gyerekeknél tartunk, hinné-e valaki, hogy 2019-ben a legnagyobb önfeledt sikítozást egy méregdrága játék készség: néhány stabil szalmabáláról való, az egyik kibontásából nyert friss, illatos, vastag és puha szőnyegbe való ugrálás és nadrágféken való lecsúszás jelentette?!

A színpadnál a délután során már volt miért tapsolni. Elsőként a profi Staféta együttesnek és a vele érkezett élő mesefiguráknak. Ezt követően a helyi Ördögszekér néptáncegyüttes villantotta meg a felkészültségét. A sort egy szintén itteni kedvenc: Szávolovics Gabriella zárta.

Eshet az eső, fújhat a szél kedvére, ha a földváriak egymás baráti társaságában akarják múlatni az időt. Az utóbbiak fognak győzni. Jól szervezett hibátlan rendezvény volt!

Horváth Zsolt a frissensülttel

Horváth Zsolt az ünnepi megnyitó beszédét kivéve, amit a város polgármestereként mondott el, a nap további részét, mint pecsenyesütő töltötte el:

– Nincs ebben semmi különleges, szívesen csinálom a krumplipucolást, ahogy a sütés-főzést is. Szeretem finom falatokkal várni a vendégeket, akikhez persze szívesen csatlakozok – tette hozzá nevetve. – Az ebéd a kedvünk szerinti: oldalast és tarját sütök hasábburgonyával.

Kuti Vali, a vöröskereszt helyi titkára és az esemény koordinátora:

– Nagy felkészüléssel és szeretettel vártuk a hozzánk érkezőket. Úgy érzem, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert nem sok, de nagyon szorgalmas és elhivatott ember vesz körül. A gyermekvédelmi és családsegítő szolgálattal együttműködve rendszeresen dolgozunk a segélyosztásokban és a véradásokban is. A szakadó esőben is a helyünkön maradtunk , mert ha csak két gyerek arcára csaltunk mosolyt, akkor is megérte.

Vendéglátó: Dávid István, Oláh István, Bajnok József

Frutti és Veggi, a két mesefigura ezen a rendezvényen is megjelent, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra ösztönözze a gyermekeket és családokat. Gacné Rivnyák Erika, aki civilben egyéni gazdálkodó, aktivistája ennek a mozgalomnak:

– Főként a gyerekeket vártuk ezzel a szép gyümölcsös ünnepi asztallal. Az ő figyelmüket szeretnénk ráirányítani ezekre a finom és egészséges terményekre, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Hazánkban sajnos folyamatosan csökken ezek fogyasztása, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Dávid István, a Kele csárda tulajdonosa: – Felkerestem az összes pincés gazdát, jól elbeszélgettem velük, és megkóstoltuk a boraikat. Tisztelem a tevékenységüket és az eredményeiket. Sajnos nincs rá időm, hogy én is átvegyem a kedvenc időtöltésüket. Megnéztem a sütő-főző embereket is, hiszen akár tanulhatok is tőlük. Úgy érzem, hogy befogadtak maguk közé.

Oláh István, a Sárga-Pincésgödör Egyesület elnöke: – Sok munkával készültünk erre a napra, de sajnos egy kicsit mostoha volt hozzánk az időjárás. Ennek ellenére megőriztük a jókedvünket, hiszen a vendégeink így is megérkeztek. A tagságunk többsége a saját borával kínálja az odalátogatókat. Nem vallottunk szégyent.

Az esemény főrendezője Bajnok József: – Mindenki szívesen látja a kíváncsiskodókat, nem számoljuk a kínált pohár borok mennyiségét, hiszen aki így gondolkodik, ne is nyissa ki a pinceajtót! Nekem a hobbim lett a borkészítés. Legutóbb az enyém lett a Város bora, amire büszke vagyok. Folyamatosan tanulunk, és ez meg is látszik a borainkon.

Kövics Sándor nem hiába várakozott: – Tisztelem a szőlőtermesztés és a borkészítés szabályait, és mivel tudom, hogy abban a határidőket a természet írja, a kevés időm miatt inkább a kész termést vásárolom meg. A mai napra a közvetlen barátaimat és a család tagjait várom vendégségbe. Körülbelül nyolc éve foglalkozok a pincével, mert előtte, a fiatalabb éveimben nem szerettem vele bajlódni. Ma már megtalálom benne az örömömet.

Magyar János és felesége, Gyöngyi ismét a nemzetközi konyhából vett egy ötletet: paellat, egy spanyol rizsételt készítettek.

A Sárga-Pincésgödörről Horváth Zsolt polgármester mesélt nekünk...

A mintegy kétszáz méter átmérőjű kör alakú gödör a környékbeli, vert falú házak építésekor az itt kitermelt agyagos föld helyén keletkezett. A szélén található függőleges falakba kezdetben jégvermeket vájtak, amiket a korabeli élelmiszer- és vendéglátó ipari hűtésre használtak. Borospinceként körülbelül az ötvenes évektől funkcionálnak. Mára a legtöbb pince felújított. A környezet rehabilitációja rengeteg önkéntes munkával, a város és a helyi vállalkozók segítségével valósult meg. A terület közművesítése megtörtént, de még vannak elvégzésre váró feladataink. A róla elnevezett egyesület célja, hogy ezt a különleges helyszínt jó színvonalon, a boros irányzatnak megfelelően, a város közösségi helyszíneként őrizze meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában