Kollégánk, Zsedrovits Enikő fotóit is láthatják a kiállításon

2019.09.14. 11:30

Fesztivál és a művészet

Németh Miklósné alpolgármester a levendulaszobán keresztül érkezett a rendezvényterembe, a kiállítások ünnepélyes megnyitójára, és mint hangsúlyozta, még mindig érzi magán a csodás levendulaillatot, miközben ámulatba ejtik Pleidel János alkotásai. Elkezdődött a Tökfesztivál.

Körmendi Erzsébet

2019.09.13. Tökfesztivál kiállítás megnyitó Rácalmás Jankovich-kúria Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

A Tökfesztivál kezdésével szinte egy időben tartották a kiállítások ünnepélyes megnyitóját a rácalmási Jankovich-kúriában tegnap délután.

Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere nyitotta meg a kiállításokat tegnap délután
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Németh Miklósné alpolgármester tárlatnyitó gondolatait Pleidel János festőművész kiállításának ajánlójával kezdte. Mint mondta, Pleidel János kiállt a maga értéke mellett. Alkotott úgy, ahogyan helyesnek találta. A kompozíciók, tájak óriási hatással vannak ránk, ahogyan átszűrődtek a festő egyéniségén és harmóniát, nyugalmat árasztanak a vászonról. A kúria régi épületének minden helyiségét kiállítás tölti ki, színpompás és igényes látnivalót kínálva a vendégeknek. Az alpolgármester jó szívvel ajánlotta a Rácalmáshoz kötődő fotósok Perspektívák átfogó címmel bemutatott alkotásait – a települést ismerő ember egyéni látásmódja is visszatükröződik a képeiken. Láthatjuk lapunk fotóriporterének, Zsedrovits Enikőnek a Rácalmásról készített fotói mellett Bosnyák László, Mogyorósi Edit, Rácz Lambada József, Varga István képeit. A „Mesél a múltunk” kiállítás visszarepíti a szemlélődőket a település régmúltjába levéltári fotókkal, valamint Nagyné Berzai Márta gyűjteményének tárgyaival. Mellette – folytatásként – Zsigmond László főépítész kiállításán a mostani Rácalmás elevenedik meg, amelyet jól kiegészíti a „Városközpont születik” fotókiállítás, amelynek összeállításában Zsedrovits Enikő segédkezett. Ahogyan Németh Miklósné fogalmazott a kiállítások láttán: büszkén mutatjuk meg múltunkat és jelenünket egyaránt. Majd a vendégek figyelmébe ajánlotta a Cikk-cakk Foltvarró Klub nívós alkotásaiból nyílt tárlatot, és Bubutimár Éva keramikus manóvilágát.

Közben a színpadon a Violin kulcsi növendékei szórakoztatták a nagyérdeműt, elkezdődtek a gyermekprogramok, és a tökös ételekből, romantikus tökdekorációkban is gazdag volt a kínálat, sőt, ráérő időben töklámpást is faraghattak az ügyes kezűek.

Schrick István polgármester is részt vett a kiállítások megnyitóján, és tett egy kört a „fesztválvárosban”:

– Jó érzés végignézni a fesztiválon, annál is inkább, mert ezt nem profi szervezők teszik ilyen hangulatossá, hanem amatőrök, a városvédő egyesület tagjai és önkéntesek, középiskolás diákok. Több százan dolgoznak három napon át azért, hogy minden vendég jól érezze magát nálunk, kellemes emlékként idéződjön fel benne később a Tökfesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában