Mindenütt olyan átemelőket építenek ki, amelyek szellőzése zárt rendszerű

2019.09.10. 11:30

Beszélgetés Bíró Kornéllal, a csatornázás projektvezetőjével

Kulcs–Rácalmás–Dunaújváros szennyvízcsatorna-hálózata épül. Bár az érintett települések fejlesztési igényei mások, a csatornázás témájában akad néhány olyan nyitott kérdés, különösen az átemelő aknák tekintetében, amelyre a szakember adta válasz mindhárom település lakóinak körében érdeklődésre tarthat számot. Ezért megkerestük a csatornázási munkálatok projektvezetőjét, Bíró Kornélt, hogy minden érintett lakos tisztán láthasson a témában.

Török Tímea

– Milyen ütemben haladnak a Kulcs–Rácalmás–Dunaújváros szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének munkálatai?

– A kivitelezési munkák mintegy 80 százalékban elkészültek. A kiviteli tervek módosítása miatt az utolsó két ütem kismértékű csúszásban van a tervezett műszaki ütemtervhez képest, de véghatáridőt nem befolyásolja. Kulcs településen jelenleg átemelőépítések zajlanak, továbbá az önkormányzati utak és az 51122 j. közút burkolatának végleges helyreállítása, és a közterületi átemelők építése tart. Dunaújvárosban megkezdődött a házi bekötések építése.

– Kulcs település több lakója is aggályát fejezte ki az aktuálisan Kulcson folyó munkálatok kapcsán az ingatlanjaik közelébe kerülő átemelő aknák miatt. Miért szükséges és hol kell alkalmazni az átemelő aknáka kiépítését? Hiszen ismerünk számtalan olyan települést, ahol a csatornahálózat kiépítése során ezekre nem volt szükség.

– A közterületi szennyvíz­átemelő műtárgyak telepítésére abban az esetben van szükség, amikor gravitációsan nem továbbítható az összegyűjtött szennyvíz a főgyűjtőbe vagy a szennyvíztisztító telepre. Ez az esetek 95 százalékára igaz. Egy műszaki megoldás létezik; átemelő nélkül a vákuumos szennyvízelvezetés.

– Biztonságosak-e és jár-e kellemetlen szagokkal, bűzzel ezen átemelő aknák közelsége?

– Azok a lakossági félelmek amelyek a szaghatástól tartanak, alapvetően tévesek. Minden, a projekttel érintett településen olyan átemelő egységek kerülnek kialakításra, amelyek szellőzése zárt rendszerű, és minden egyes átemelőn méretezett biofilter kerül beépítésre, amely tökéletesen megszüntet minden szaghatást. Figyelembe véve a hasonló rendszerrel el nem látott házi derítőkhöz képest, fentiek alapján csökken majd a településeken a szaghatás. Azért itt megjegyezném, hogy a fentiek csak abban az esetben igazak, amennyiben a felhasználók (pl. Kulcs település lakossága) betartja a szennyvízcsatorna-hálózat használatának alapvető szabályait. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag az kerül a szennyvízcsatorna-hálózatba, ami oda való. Nem a teljesség igényével: ételmaradék, háziállatok nem kívánt szaporulata, olaj, vatta stb. nem szennyezheti.

A kulcsi műszaki bejáráson Bíró Kornél, projektvezető (j) és mellette Jobb Gyula, polgármester
Fotó: Török Tímea

– Áthelyezhetőek-e máshová az aknák lakossági kérésre?

– Az átemelő aknák helyszíne a szennyvízhálózat működésének optimalizálása miatt lett a jelenleg ismert helyszínekre telepítve. Azok helyzete, csak súlyosan indokolt műszaki okokra (pl. feltárt ismeretlen közmű) tekintettel módosítható. Lakossági kérésre nem.

– Milyen szempontok figyelembevételével történt az átemelő aknák helyének tervezése és mikor?

– Az eredeti 2012-es keltezésű tender tervei az elmúlt 2 évben kerültek felülvizsgálatra és újratervezésre. A tervezési munkák szigorúan műszaki szempontból, és a helyi domborzati és geológiai viszonyok figyelembevételével történtek.

– Mikor készültek az eredeti tervek?

– Az eredeti terveket 2012 környékén az – azóta megszűnt – Uránusz Kft. készítette.

– Bemutatták-e akkor az érintett ingatlantulajdonosoknak? Volt-e egyáltalán lehetőség bármikor is, lakossági kérésre történő módosításra vagy ez teljesen kizárt?

– A 2012-es események előttünk nem ismertek. Jelen tervcsomag bárki számára elérhető és megtekinthető volt a projektvezető részvételével tartott fogadóórákon. Ezen fogadóórák célja kifejezetten az, hogy esetlegesen figyelembe vegyük a tervek véglegesítése előtt a nem szakhatósági igényeket is – sajnálatos módon ezen fogadóórák nem voltak túl látogatottak a lakosság körében.

– Ki ellenőrzi, felügyeli a csatornahálózat tervezési és kivitelezési munkálatait?

–A műszaki ellenőri feladatokat az EUROUT-FŐBER Konzorcium műszaki ellenőrei látják el, Kovács László vezető műszaki ellenőr irányítása alatt.

A tervező és a kivitelező

A megszűnő Uránusz Kft.-től a szerzői jogokat a pécsi T. M. Hidro-Szer Kft. szerezte meg, ennek okán nevezett cég volt jogosult a csatornázási munka elvégzésére. Mivel ez egy FIDIC Sárga Könyv szerinti projekt, amely a tervezést és a kivitelezést a fővállalkozó érdekkörébe rendeli, a konzorcium döntötte el, hogy kit bíz meg a tervezéssel. A fővállalkozó a T. M. Hidro-Szer Kft.-t bízta meg. A cégek megfelelő szakértelemmel és tapasztalatokkal rendelkeznek a minőségi munka elvégzéséhez, és megfelelő referenciákkal rendelkeznek csatornahálózat-építésével kapcsolatban. A referenciamunkák listája megtekinthető a tervező cég honlapján.

Korrekció nélkül

Az elkészült terveken nem lehet módosítani. A kiviteli tervek módosítása nem lakossági hatáskör. A fővállalkozó a megrendelői (önkormányzat), üzemeltető, valamint az illetékes hatóságok, és szakhatóságok előírásainak megfelelően, az EU támogatási előírásoknak megfelelően alakította ki azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában