Rendezvény-, látogatóközpont

2019.09.10. 15:00

A Mondbach-kúria, valamint az arborétum fejlesztéséről

A megyei jogú város önkormányzata a műemléki védelem alatt álló Mondbach-kúria és környezetének fejlesztését, valamint a Baracsi úti arborétum teljes területének turisztikai attrakcióvá fejlesztését tervezi a tanösvény mentén található két, leromlott állapotú ingatlan hasznosításával.

Körmendi Erzsébet

20190909 Dunaújváros Arborétum fejlesztése kezdődik hamarosan Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A jelenleg kihasználatlan, műemléki védelem alatt álló Mondbach-kúria és környezetének fejlesztése egy olyan kiemelt projekt Dunaújváros óvárosának, Pentelének az életében, amely egyszerre teremt kiemelkedő lehetőséget egy kulturális, civil társadalmi és turisztikai központ kialakításához, Dunaújváros történelmi identitásának megerősödéséhez, valamint további turisztikai, kereskedelmi és munkahely-teremtési fejlesztések megalapozásához. A műemléki védettségnek megfelelően helyreállított és felújított épületegyüttesben a rendezvénytermek, kiállítótermek, műtermek mellett egy kávézó is helyet kap. A fejlesztés keretében megtörténik a belső udvar parkosítása és a létesítmény akadálymentesítése is.

A dunaújvárosi arborétum leromlott állapotú ingatlanait is hasznosítják
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Baracsi úti Arborétum és Tanösvény egyedi növénygyűjteményével Dunaújváros természeti örökségének különleges értéket képviselő színfoltja, helyi jelentőségű természeti védelem alatt álló terület. A projekt célja az arborétum teljes területének turisztikai attrakcióvá fejlesztése a tanösvény mentén található két, leromlott állapotú ingatlan hasznosításával. A tervezett fejlesztés, modernizálás keretében egy aktív kikapcsolódást és rekreációt szolgáló közösségi tér, látogatóközpont és többfunkciós helyiségek kialakítása a cél.

Dunaújváros önkormányzata az infrastrukturális fejlesztésre és felújításra 1,131 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhíváson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában