kitüntető oklevél

2019.08.28. 11:30

Sokat tettek a kisvárosukért, a közösségért, a köz szolgálatáért

Rácalmás idén ünnepli várossá nyilvánításának tizedik évfordulóját. Kukucska Gyula díszpolgári címet vehetett át az ebből az alkalomból rendezett városnapi ünnepségen. A képviselő-testület Rácalmásért kitüntető oklevelet, valamint Rácalmás köz szolgálatáért elismeréseket adományozott. A következők a kitüntetettek.

Körmendi Erzsébet

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Rácalmás Czinka Lászlóné, valamint Pallos László Rácalmásért kitüntetést vehetett át. Czinka Lászlóné a kisváros rangos fesztiváljainak, rendezvényeinek oszlopos tagja, segítője. A köztéri virágágyások rendíthetetlen gondozója. A városvédők méltán büszkék lehetnek arra, hogy az egyesület tagjai között tudhatják. Pallos László a városvédő egyesület korábbi elnöke. Vezetői tapasztalatával, kapcsolatrendszerével és nagy tudásával mindenben segíti a település közösségi életét. A rendezvények állandó szervezője és intézője.

Rácalmás köz szolgálatáért elismerésben heten részesültek. Ők a következők:

Szloboda Andrásné 1990 óta dolgozott az önkormányzatnál, az idősek napközbeni ellátását végezte, házi szociális gondozó volt nyugdíjba vonulásáig, ami nemrégiben történt meg. 1997-től irányitotta a szakmai szolgálatot. Nehéz, embert próbáló munka ez. Ő azonban mindig tudott mosolyogni, erőt és biztatást adott az időseknek. Sokak számára már családtag lett, megosztották vele napi gondjaikat és örömeiket.

Rácalmásért és a köz szolgálatáért végzett tevékenységük elismeréséért vehettek át kitüntetést. Hátul: Pallos László, Kiss József, Baksa László, Fridrich Ferenc, elöl: Szloboda Andrásné, Füléné Perusza Katalin, Márkusné Igmándi Zita, Czinka Lászlóné, Tóth Tiborné
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Tóth Tiborné Gabi óvó néni 2019. január 31-én elérte a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító időt: ledolgozott 40 év után kérte nyugdíjaztatását. Harmincöt évet dolgozott a rácalmási óvodában. Munkáját mindig lelkiismeretesen, precízen, pontosan végezte. Jó kapcsolatot ápolt gyermekekkel, szülőkkel, kollégákkal egyaránt. Jó pedagógus: magas szintű szakmai felkészültség, őszinteség elfogadás, szeretetteljes odafordulás jellemezte.

Kiss József 1990-től dolgozik a rácalmási általános iskolában, és azonnal beszállt a közösségi életbe. 1991-től 1996-ig a Rácalmási Sportegyesület elnöke is volt. 1999-tól igazgatóhelyettes, majd 2012-től látja el a Jankovich Miklós Általános Iskola igazgatói feladatait. Higgadt, előrelátó, jó kapcsolatteremtő ember. A közösségi élet mozgatója, szervezője. Példaként állhat szülők, gyermekek előtt.

Füléné Perusza Katalin több mint 30 éve tanít Rácalmáson. Ezen idő alatt tanulók százainak volt tanító nénije. Gyermekei szeretik, mert családias légkört tudott teremteni és szabadidős tevékenységek sokaságát valósította meg. Az iskolában és településünkön is rendkívül sok feladatot vállalt önzetlenül. Rendkívül aktív városvédő. Osztályával és a szülőkkel rendszeresen gondozza a kisváros virágágyásait. A települési fesztiválokon segítőként állandóan jelen van.

Márkusné Igmándi Zita 1999 óta dolgozik a Jankovich Miklós Általános Iskolában. Csendes, szerény magatartása óriási munkabírással párosul. Az iskolai énekkar létrehozásával és működtetésével emeli az ünnepélyek, rendezvények színvonalát. Sok települési és civil rendezvényre hívják őket egész évben, aminek örömmel tesznek eleget. Tanítványai egyre nagyobb sikereket érnek el a különböző tanulmányi és énekversenyeken. A Napsugár Asszonykórust vezeti, ahol szintén sok fellépést vállalnak és számtalan sikert érnek el.

Baksa László 15 éve dolgozik Rácalmáson, a Janko­vich Miklós Általános Iskolában történelem szakos pedagógusként. Ezen idő alatt az intézmény egyik húzó embere lett, aki szakmai tudásával, humánusságával, munkabírásával, lelkesedésével egyaránt kivívta a kollégák, a gyerekek és a szülők tiszteletét, megbecsülését. Településünk társadalmi életében is rendkívül aktív szerepet vállalt. Állandó szervezője a nemzeti ünnepek megemlékezéseinek, amelyeket mindig magas színvonalon bonyolított le. Számtalan kiállítást is szervezett a történelmi eseményekkel kapcsolatban. Nagy érdeklődéssel fordul Rácalmás múltja felé, helytörténeti vetélkedőket és kutatásokat szervezett tanítványainak. Ezeken kívül számtalan módon vesz részt Rácalmás életében a Tökfesztivál látványosabbá tételétől a papírgyűjtésekig.

Fridrich Ferenc körzeti megbízott, rendfokozata szerint címzetes rendőr törzs­zászlós, 20 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkezik. Rác­almási családból származik, jelenleg is ott él családjával. 2012-től látja el a kisváros körzeti megbízotti feladatait. Kiváló kapcsolatot ápol az önkormányzattal és intézményeivel. A Rácalmási Szent György Polgárőr Egyesülettel mindenben együttműködik, szakmai tudásával segíti munkájukat. Feladatait magas szakmai színvonalon látja el, aminek köszönhetően a településen a közbiztonság jónak mondható.

Rácalmás díszpolgára

Kukucska Gyula a Rácalmás Díszpolgára kitüntető cím átvétele után

Kukucska Gyula Rácalmáson született, halászcsaládból származik. Életét meghatározta a Duna, a természet iránti szeretet. 1980-tól 2015-ig csónakjával járta a Dunát, nagy-dunai halász volt, egészen nyugdíjba vonulásáig. Rácalmáson élt egész életében, itt végezte az általános iskolát, majd érettségit szerzett Dunaújvárosban, a tanácsakadémiára Veszprémben járt. Rácalmáson vb-titkár volt 1970-től tíz éven át. Végezte a munkaköréből adódó feladatokat, ismerte a települést, a településen lakókat. Őt is mindenki jól ismerte, tudták, hogy önzetlen ember, segítségért bárki fordulhatott hozzá. Mindenki előtt nyitva állt az ajtaja. És így van ez mind a mai napig.

A Rácalmási Nyugdíjas Klub tagja, ahol tevékenyen részt vesz a társadalmi munkában és a klub életében.

1990-től önkormányzati képviselő és egyben betölti az alpolgármesteri tisztséget is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában