jogi kérdések

2019.08.20. 15:00

A felszámolási eljárás menete

Felszámolási eljárásra akkor kerül sor, ha az adós fizetésképtelenné válik, s nem tudja rendezni tartozásait.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Ez indulhat önfelszámolás útján, ilyenkor a tagok taggyűlésen elhatározzák a cég felszámolását, mivel a társaság nem képes a hitelezői kielégítésre. Más esetekben a hitelezők indítanak felszámolásit azzal a céggel szemben, amelyik többszöri felszólítás esetén sem fizette ki tartozását. Ebben az esetben kizárólag ügyvédi képviselettel és útján kezdeményezhető a folyamat. Az eljárást az adós székhelye szerinti megyei bíróságnál kell megindítani. Ehhez a hitelezőnek illetéket is fizetnie kell.

A bíróság főként okiratok alapján dönt, ha a benyújtott dokumentumok és kérelem alapján megalapozottnak tartja a kérelmet, először értesíteni fogja az adóst, hogy felszámolási kérelem érkezett vele szemben. Majd megállapítja a fizetésképtelenséget, s megküldi az ügyvezető részére a felszámolás elrendeléséről szóló iratot, kijelöli a felszámolót és a társaságot. Ezután nem csinálhatunk a cégben semmit, annak feje a felszámoló. Az adós ekkor haladékot kérhet a tartozás rendezésére a bíróságtól, de ez nem lehet több 30 napnál. A törvény nagyon pontosan meghatározza, a bíróság mikor állapíthatja meg az adós fizetésképtelenségét.

Az egyik leggyakoribb eset, ha szerződésen alapuló és nem vitatott vagy egyenesen elismert tartozását a határidőt követő 15 napon belül nem egyenlítette ki, vagy azt nem vitatta és ezután sem teljesített, amikor a hitelező már írásban felszólította. Ha ez a feltétel megállapítható az iratok alapján, akkor a bíróság elrendeli a felszámolást. Ilyenkor az adósnak, ha nem akarja, hogy felszámolják, ki kell fizetnie a hitelező által követelt összeget, és azt peres eljárásban követelheti vissza. Vagyis a bíróság nem fog hosszas vitarendezésbe kezdeni és dönteni, valóban jogos-e a hitelező követelése vagy sem. Sok múlik azon, ismerjük-e a szabályokat, így mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában