testvérvárosi látogatás

2019.05.06. 17:30

Vukovár város napja

Dunaújváros horvátországi testvér városának, Vukovárnak a városnapját minden évben május 3-án ünneplik. Ezen a napon nyerte el a szabad királyi város státuszt, valamint e nap a város védőszentjeinek, Szent Filipnek és Jakabnak a napja is. A két szent nevét viseli a vukovári római katolikus templom is, már 1723 óta.

Farkas Lajos

A vukováriak sok színes programmal ünnepelték városuk napját. Az eseményt megtisztelték a horvát állam legmagasabb tisztségviselői is, élükön Kolinda Grabar–Kitarović, elnök asszonnyal, Horvátország államfőjével. A szomszédos ország majdnem teljes kormánya is együtt ünnepelt a Duna parti város lakosaival, az eseményen részt vett Andrej Plenković miniszterelnök is, valamint Marija Balić, a Horvát Szábor (Parlament) elnökének küldöttje is.

Ivan Penava Vukovár polgármestere az ünnepségre meghívta Dunaújváros küldöttségét is, melyet Gombos István a humán ügyekért felelős alpolgármester vezetett. Városunkat Gombos alpolgármesteren kívül, Farkas Márta a Szabó Magda Református Általános Iskola igazgatója, valamint Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója is képviselte.

Gombos István, Kolinda Grabar Kitarovic horvát államfő, Farkas Lajos és Farkas Márta
Fotó: Farkas Lajos

Az ünnepi közgyűlésre délben került sor a színházteremben, ahol az ünnepi műsor keretén belül felszólalt a horvát államfő, valamint a horvát miniszterelnök is. Mindketten kihangsúlyozták, hogy Vukovár nem egy egyszerű horvát város, hanem a horvát nemzet szíve és szimbóluma. A délszláv háború során a földig rombolt város, folyamatos fejlesztése nemzeti ügy és nincs olyan kormányülés, melyen ne kerülne szóba valamilyen vukovári fejlesztés. Most a dunai kikötő bővítése a legfontosabb feladat, hangsúlyozta a miniszterelnök, mert egy korszerű és nagy kapacitással bíró kikötő, kapocs lenne Magyarország és Szerbia irányába.

Kitarović államfő beszédében pedig kiemelte a Rijeka (Fiume) és Budapest közötti kereskedelmi forgalom fokozását, jelezve ezzel is, hogy Zágráb számára nagyon fontos a magyar kapcsolat.

Az ünnepi fogadáson Kolinda Grabar-Kitarović államfőnek, a házigazdák bemutatták a dunaújvárosi küldöttséget is, akikkel egyébként a gyönyörű és rendkívül kedves horvát elnök asszony szívélyesen elbeszélgetett.

Örülök, hogy Vukovárnak magyar testvérkapcsolata van – jelentette ki Horvátország első embere.

Farkas Márta iskolaigazgató elmondta, hogy a Szabó Magda Református Iskolában már évek óta folyik horvát nyelvoktatás, mire Kitarović elnök asszony meghívta a horvát nyelvet tanuló dunaújvárosi diákokat, hogy látogassanak el zágrábi elnöki rezidenciájába.

Karancs -Farkas Márta, Farkas Lajos, Hájek János püspök-helyettes, Gombos István. Háttérben a település felújított temploma.
Fotó: Farkas Lajos

A dunaújvárosi küldöttséget lépten – nyomon nagyon barátságosan és kedvesen fogadták a vukovári házigazdák, így városunk képviselői úgy érezték magukat, mintha otthon lennének.

Gombos István alpolgármester ki is jelentette, hogy remek ötlet volt Dunaújváros és Vukovár közötti testvérkapcsolat kialakítása.

Hazafelé menet, a magyar küldöttség még horvát területen, megnézte a karancsi református templomot, melyet a magyar és a horvát kormány közösen újított fel. Itt találkoztak Hájek János református püspök- helyettessel, aki egyébként Farkas Márta igazgatónő édes testvére. Az egyházi vezető tájékoztatta a dunaújvárosi vendégeket, hogy néhány nappal ezelőtt egy rangos konferenciát szerveztek, az egyházkerületükhöz tartozó Kórógyon és Kopácson, melyen jelen volt Balogh Zoltán az EMMI volt minisztere, Hoppál Péter volt kulturális államtitkár, valamint Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában