jótékony adomány

2019.05.04. 19:00

Kevesen vannak, akik a múlt őrzéséért élnek

Felajánlás útján kerültek a tárlatra az értékes új tárgyak. Egy előadás keretein belül mondták el ezeknek a történetét.

Horváth Dóra

Kedden, április 30-án érdekes előadásra várták a látogatókat Perkátára, a Győry-kastély épületébe. Az esemény jelentősége abban rejlett, hogy dr. Baráth Károly eredeti tárgyakat adott az intézmény A Győry család emlékei című tárlatára, ezek kapcsán el is mesélte azok történetét.

A vendégeket először Bogó Anikó alpolgármester köszöntötte, aki beszélt a kastély egykori tárgyairól, a Győry családról, akik sokat tettek a településért – felépítették a római katolikus templomot és zárdát.

Dr. Baráth Károly és Bogó Anikó alpolgármester a különleges üvegekkel, s a ritka sétabottal
Fotók: Horváth Dóra

– Ezért is fontos ez a nap a mi kiállításunk életében, mert Perkátáról származó, a Győry-kastélyhoz köthető tárgyak fogják gazdagítani a tárlatunkat – mondta az alpolgármester. Hozzátette még, hogy a II. világháború után sok mindent lehet arról hallani, hogy mi történt a kastélybeli értékekkel, ezért is jelentős számukra, hogy fel tudnak mutatni valamit, ami innen származik.

Ezt követően átadta a szót Somogyi Balázsnak, Perkáta polgármesterének, aki először megköszönte dr. Baráth Károly felajánlását. Elmondta, hogy a tárlaton jelenleg megtekinthető tárgyakat sok utánjárást követően sikerült kiállítani a településen, s hogy a kastély bútorai országszerte megtalálhatóak – annak idején egyebek között a filmgyártásba is kerültek. Dr. Baráth Károly mellett a családját is kiemelte, mint akik sokat tettek és tesznek a mai napig is a nagyközségért, s hangsúlyozta, hogy a doktor szülei lettek Perkáta első díszpolgárai.

Végül az adományozó emelkedett szóra, s beszélt a tárgyakról, amelyek már a tárlat részét képezik: Hunyadi gróf sétabotjáról, amelyet a gróf egy szolgálójának ajándékozott, s annak családjában öröklődött tovább, amíg végül a doktorhoz nem került, az Enciklopédia sorozatról, amelyet egy barátjától vásárolt, s csak ezután tudta meg, hogy a perkátai kastélyból származnak, továbbá Madách Imre Az ember tragédiája című díszkiadású könyvéről, amelyet édesanyja kapott egy orosz orvostól még a háború idején.

Meglepetéstárgyként még előhúzott két különleges, üvegből készült szódásszifont, amelyek egykor szintén a kastély részét képezték – ezeket fiatalkorában gyűjtötte, s úgy kerültek hozzá.

– Kevesen vagyunk, akik olyan szándékkal élnek, hogy a múltunkat megőrizzük, de higgyék el, elég a szándék, a magot elültetni, s akkor elkezdődik valami – zárta előadását dr. Baráth Károly, s ezt követően a hallgatóságát meginvitálta, hogy bemutassa a tárlat új díszeit számukra.

A Győry család emlékei elnevezésű kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében hétfőtől szombatig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában