tippek tavaszi fáradtság ellen

2019.05.10. 17:30

Ezek a hetek rászolgáltak a szeszélyes hírnevükre

Majdnem minden volt az elmúlt napokban, ami végett szeszélyesnek minősíthetjük ezeket a heteket: esett fújt, volt majdnem harminc fok, s kis híján havazott. Okkal-joggal akasztottuk a tavaszi hónapokra a kiszámíthatatlan jelzőt, amit a piacok felhozatala, kínálata – csöppnyi fáziskéséssel ugyan, de – kopíroz.

Jakab Klára

Aki rendszeres látogatója a piacnak, még annak számára is nehéz feladat lenne a kínálatból és az árakból kitalálnia, milyen hónapot írunk. Április az első eper, május az első cseresznye, a zsenge zöldborsó, június az első uborkaszüret ideje – lenne, ha nem forgattuk volna föl a természet rendjét az üvegházakban nevelt, igényünk szerint nemesített korai termésekkel, hogy a távoli országokból behozott egzotikus különlegességekről már ne is beszéljünk.

Bár az időjárás bőséges termést ígért, méregdrága premieren mutatkozott be idén az eper, kétezer forintba került kilója. Kóstolónak sem olcsó
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

Így aztán van saláta decemberben, újhagyma januárban, szőlő februárban. Miközben a mezőgazdászok az aszályos időre panaszkodtak április végén, a piacon megjelent az első újburgonya, kimondani is alig merem, hogy ezer forintos áron. Mostanra háromjegyűre csillapodott a kínálata, de sok családnak kell még várnia az első, de olcsóbb petrezselymes krumplira. Aztán az újdonságok sorában megjelent az eper, a kis pimaszság, ami első rundján kétezerért illette magát. A piac örök törvényét, miszerint lesz ez még olcsóbb, nehéz elhinni, de azért ebben bízva már elmoshatjuk az eperdzsemes üvegeket, remélve, hogy néhány héten belül indul a visszaszámlálás.

Csakis az extrém példák kedvéért írom le, hogy árultak görögdinnyét is, kilóját 1300 forintért nem vettük meg.

Az ilyen cifraságok helyett olyan portékákat kerestünk, amik alkalmasak a tavaszi fáradtság legyőzésére, amik helyrepofozzák lestrapált szervezetünket, megerősítik kimerített immunrendszerünket. Az iskolázott életmódszakértők fitoterápiának hívják a gyümölcsökkel, zöldségekkel gazdagított étrendet, amire nagyanyám megint jól megmondaná a magáét: spenót, fokhagyma, meg egy pofa sör… Csodásan felépített szervezetünk egyébként jelez, mire van szüksége, mégpedig a kívánással, így nyugodtan baktassunk a standok között, s azt vegyük meg, amire gusztusunk támad. Testünk tudja, mi kell neki. Ha történetesen frissen sült pogácsa illata csábít el bennünket a sarki kis pékségnél, hát legyen, ne hadakozzunk ellene.

Fáradtság ellen

Egy kiadós alvással kezdjük a kúrát. Együnk zöldeket: spenótot, kelbimbót, snidlinget, salátát, rukkolás mixeket. Ki ne felejtsem a póréhagymát, ami pór neve ellenére királyi gazdagságot ígér, tartalmaz rostot, béta-karotint, C-vitamint, vasat, kalciumot és foszfort, népiesen mondva tisztítja a vért. A fokhagyma a hosszú élet elixírje, van benne jód, kén, foszfor, kalcium és C-vitamin. Emellett antibakteriális, lúgosító hatása van és immun­erősítő. A kúra alatt fontos sok-sok folyadékot inni, ami esténként lehet egy-egy pohár sör is, hiszen élesztője jótékony B-vitaminokat tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában