A Rómain 96 férőhelyet alakítanak ki a közeljövőben

2019.04.23. 11:30

Parkolási helyzetkép: építenek, terveznek

A múlt hét csütörtöki közgyűlés számos napirendi pontja foglalkozott a város parkolási problémáinak kezelésével, de több önkormányzati támogatásról is szavazott a testület. Összefoglalónk.

Szabó Szabolcs

Nincs közgyűlés a városi parkolással kapcsolatos témafelvetés, illetve az e problémahalmazt – legalább részlegesen – orvosolandó napirendek nélkül. A múlt heti közgyűlésen is számos, parkolással kapcsolatos kérdésben döntöttek a képviselők. Mint az ülésen elhangzott az elmúlt 10 évben drasztikusan, több mint 5000 autóval nőtt a város útjait és parkolóhelyeit napi rendszerességel használó gépjárművek száma. Mindezt a helyzetet kezelendő a Római városrészre már elkészült a lehetséges bővítést tartalmazó tanulmányterv. E szerint a város legsűrűbben lakott területén huszonhat helyszínen háromszázhatvan új parkolóhely kialakítására lesz lehetőség. Első ütemben az önkormányzat a DVG Zrt.-t bízta meg, hogy készítse el 96 új férőhely engedélyezési és kivitelezési terveit. Az érintett helyszínek: a Rudas és a Gárdonyi iskolák előtti, valamint a Római körút 32–34., 36–38. szám előtti, valamint a Római örút 9–11. környéke. Már a nyáron elkészülhetnek az új parkolók a Vasmű út 53–57. közötti területen, valamint a Széchenyi közben is. Szintén tanulmányterv készül a közeljövőben a parkolóhely-bővítésról a Liszt Ferenc kert-ről is.

Négy napirend témája is a parkolók bővítése volt a közgyűlésen. Képünk előterében Gombos István alpolgármester
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Több mint 37 millió forint keretösszegből folytatódik a már korábban megkezdett városi járdaépítési, felújítási program. Munkálatok kezdődnek majd a többi között az Építők útja 4–10., Martinovics u. 27–35., Köztársaság út 8–12. , valamint a Balogh Ádám u. 24–28. közötti járdaszakaszon, amelyek térkőburkolatot kapnak.

A közgyűlés hatmillió forintott hagyott jóvá a városi gyepmesteri telep felújítására, amelynek keretében gépészeti korszerűsítéseket végeznek el és megerősítik a kennelek falát is.

A városlakók jelzése alapján három helyszínen több új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki (Latinovits utca és a Köztársaság út kereszteződésében, a Martinovics utca 18. előtt, az Október 23. tér 9-10., valamint a 7-10. közötti szakaszokon). Az egyesített engedélyezési és kiviteli tervének elkészítésére a DVG Zrt. kapott megbízást hárommillió forint értékben.

Három turnus a nyári táborban

Az önkormányzat idén is támogatja a Dunaújvárosi Tankerületi Központon keresztül, hogy a város jó sportoló és jó tanuló diákjai, valamint a rászoruló gyermekek részt vehessenek a Mohácsi Lovasklub nyári táborában. Hat millió forintból több mint száz gyermek táboroztatását segíti az önkormányzat.

A korábbi évekhez hasonlóan – ezúttal 400 ezer forint értékben támogatja idén az önkormányzat a Bálványosi Nyári Szabadegyetem lebonyolítását. A Dunaújvárosi Óvoda jelezte, hogy részt kíván venni az óvodatej programban, amelynek lényege, hogy naponta tejet és kakaót biztosítanak a kisgyermekek számára – a kezdeményezést a tesület megszavazta. Döntöttek arról is, hogy 1,5 millió forintot fordít majd a Felsőfoki-patak medrének kitakarítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában