Sikeres volt a közös drogprevenciós program

2019.04.01. 11:30

Időben rádöbbenni, hogy már baj van

A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság és a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány szervezésében – Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával – lehetőség nyílt arra, hogy a város középiskolásainak a Dózsa Mozicentrumban a Csodálatos fiú című film levetítésével egybekötött drog­prevenciós programot nyújtsanak márciusban három alkalommal. Összegzés következik.

Balla Tibor

A vetítéseket követően a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány vezetője, Czere-Ambrus Mária moderálásával egy akvárium beszélgetést tartottak olyan, szenvedélybetegségben szenvedő, illetve már rehabilitáción átesett fiatalokkal, akik élettörténetüket nyíltan felvállalják. Őt kérdeztük. A pszichológus elmondta, hogy mindhárom vetítés teltházas volt, így nagyságrendileg ezerötszáz diák vett részt rajta a város összes középiskolájából, amiért nagyon hálás a szervezőknek. Mint mondta, a kamaszok meglepően fegyelmezetten, befogadóan viselkedtek, a beszélgetés alatt pedig egyenesen példaértékűen. Az egyik vetítésen kifejezetten sok kérdésük volt a résztvevőkhöz, de minden alkalommal az esemény után is kaptak kérdéseket a Zsibriki Drogterápiás Intézetből érkezett egykori függőkhöz, még az online játékok és az okostelefon-függőséggel kapcsolatban is. Szóba került annak a szükségessége is, hogy a szülők is láthassanak egy ilyen filmet, részt vegyenek egy hasonló beszélgetésen, akár havi rendszerességgel is.

Czere-Ambrus Mária pszichológus Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az esemény sikerét mi sem példázza jobban, mint hogy két iskolából is jelentkeztek fiatalok, akik a filmet látva, a beszélgetést hallva döbbentek rá, hogy ők már bajban vannak.

Az akvárium beszélgetésen szenvedélybetegek, illetve terápián már átesett függők beszéltek őszintén a múltjukról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában