nyári munka

2019.04.07. 11:30

Egyes munkákért mindig folyik a harc

Már diákmunkával is kereshetnek minimálbér felett a leglelkesebb diákok, ha elég óraszámot tudnak vállalni.

Tóth Alexandra

A tavasz még nem kiemelt időszak diákmunka szempontjából, de aki elég élelmes, már most előre tervezi a nyarat. A vakáció jelenti a főszezont ebben a munkaerő-piaci szegmensben, hiszen a tanítási szünet alatt remek pénzkereseti lehetőségek adódnak a dolgozni vágyó diákok számára.

Az ezer lámpás éjszakáján is dolgoztak tőlük Fotó: Meló-diák

Országos szinten jellemző, hogy a nyáron dolgozó fiatalok akár havi 160 munkaórát is bevállalnak. A dunaújvárosi tendencia nagyon változatos, van, aki szinte minden szabadidejét a munkára fordítja, mások heti 1-2, maximum három alkalmat vállalnak csupán. Megyesi István, a Meló-diák szövetkezet junior kirendeltség vezetője azt mondja, a diákok hozzáállása és munkakedve hullámonként változik. Városunkban 2015-ben jelent meg az iroda, akkor még csak 3 munkatárssal és néhány dolgozni vágyó diákkal, mostanra viszont legalább hét fő az irodai létszám, ami nyári szezonban akár tízre is duzzadhat, diákból pedig összesen több mint ezret foglalkoztatnak, és közel 100 partnercéggel működnek együtt. „Ebből a létszámból nagyjából 200-250 fő jeleneti a kemény magot, amely rendszeresen vállal munkát” – mondja Megyesi István.

Megyesi István Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Honlapjuk folyamatosan frissül, ám aki személyesen megy be az irodába, annak valószínűleg még több lehetőséget tudnak ajánlani a mentorok. István tapasztalatai szerint néhány munkatípus kifejezetten kedvelt, úgymond örök sláger. Ilyen a pénztáros vagy az árufeltöltő, ám ezekre gyakori a túljelentkezés is. „Van egy zárt facebook csoportunk, amihez a hozzánk regisztrált, aktív diákok csatlakoztak. Előfordul, hogy feltöltök egy állást, és perceken belül több tíz érdeklődő csap le rá, de az is, hogy egyes munkatípusokra egyértelmű nemet mond valaki. Például a mezőgazdasági munkára, másoknak pedig pont az fekszik igazán.”

A klasszikus lehetőségek mellett szakmai gyakorlatra is jelentkeznek az irodán keresztül a középiskolások és az egyetemisták, olykor pedig a gyakorlat letelte után főállásban is el tudnak ugyanott helyezkedni. Az, hogy a választott munka illeszkedjen is a tanulmányaikhoz, egyébként is szempont a fiataloknál. Nyilván a szaktudást igénylő állások esetén az órabér is magasabb lehet. „Büszke vagyok arra, hogy az általunk kínált álláslehetőségeknek mindössze 20-30 százaléka minimálórabéres. Néhány évvel ezelőtt ez 60 százalék volt. A partneri tárgyalások alkalmával el is mondjuk, hogy egy szaktudást, szakértelmet igénylő munkához nem fogunk ezer forintos órabér alatt diákot közvetíteni.” – mondta István, majd hozzátette, a partneri elégedettség kulcsfontosságú számukra, ezért igény esetén akár elő is szűrik a kiközvetített munkaerőt. Ez igaz fordítva is – mentoraik tudnak személyre szóló, az adott jelentkező karakteréhez illő állásokat javasolni.

Megtudtuk, hogy bár még a diákok nem, de a Meló-diák már gondol a nyárra, és folyamatosan folynak az egyeztetések a dunaújvárosi és környékbeli partnercégekkel, hogy minél több lehetőségből válogathassanak a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában