mindenkit hazavárnak

2019.03.14. 14:00

TISPOL: Fejér megyében is fokozottan ellenőriznek

A rendőrség 2019. március 11. és március 17. között a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzi Magyarország közútjain.

Tóth Alexandra

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján, a TISPOL SEATBELT európai szintű ellenőrzés során 2019. március 11. és március 17. között a tagállamok rendőri erői – így a magyar rendőrség is – fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére. A passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések valószínűsége.

A szülő felelőssége, hogy gyermeke biztonságosan utazzon – Szofi babát minden esetben biztonsági gyermekülésbe ültetik a szülei
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ezt természetesen városunkban is ellenőrzik a rendőrök, a tegnapi nap folyamán az DUE mellett tartottak fokozott közúti ellenőrzést. Amennyiben az autósok biztonsági öv használata nélkül közlekednek, úgy lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autópályán pedig 20 ezer forint pénzbírságra számíthatnak – tudtuk meg Németh Miklós alezredestől, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályának vezetőjétől. Németh Miklós hangsúlyozta, hogy ne a büntetés összege tartson vissza minket a biztonsági öv használatától, hanem az a tény, hogy kicsatolt övvel bármilyen baleset százszázalékosan sérüléssel, adott esetben akár halállal is végződhet. A rendőrség mottója is az, hogy „Figyeljen, mert mindenkit hazavárnak” – tette hozzá.

A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának további növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében.

Ildikó mindig becsatolt biztonsági övvel ül a volán mögé

Az öv mellett így azt is ellenőrzik, hogy a vezetők használnak-e gyermekülést, ugyanis bárhol is utazik a gyermek a személygépjárműben, kötelező a biztonsági gyermekülés használata. Az ellenőrzés a motorosokra is kiterjed. A bukósisak használata segédmotor-kerékpáron és motorkerékpáron is kötelező. Gyakorlatilag ez az egyetlen olyan biztonsági eszköz, amit a jogszabály előír, de jelentősen mérsékli a sérülések súlyosságát a lábszárvédő, könyökvédő, térdvédő is.

Online-os kollégánk, Kállai Félix csak bukósisakban ül robogóra

Fontos, hogy ezeket az év során többször, rendszeresen ellenőrzik a rendőrök, de ebben az időszakban koncentráltan figyelnek. Tavaly nagyon sok volt a közlekedési baleset Fe­jér megyében, a TISPOL ellen­őrzések talán segítenek csökkenteni ezeknek a számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában