leteszik a kézjegyüket

2019.03.05. 15:00

Pakson is dunaújvárosi graffity készül a Pál utcai fiúkból

A dunaújvárosi InkSane ­Colors graffitis csapata nyerte meg a Paks város önkormányzata által kiírt pályázatot, amely Molnár Ferenc születésének 140. évfordulóját tiszteli meg.

Balla Tibor

Paks város önkormányzata Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából írt ki pályázatot graffiti művészeknek a KRESZ-park aszfaltpálya melletti falfelületének kidekorálására tavaly év végén. A pályázat során elkészített műveknek kötődniük kellett a Pál utcai fiúk című regény/film történetéhez, emlékezetes momentumaihoz. A pályázat i­dén február elején lezárult. A felhívásra több mint egy tucat pályamunka érkezett az ország több pontjáról (Budapest, Vác, Fertőszentmiklós, Kecskemét, Dunaújváros), sőt Szlovákiából, a Felvidékről is küldtek be pályamunkát.

Joó László Joe és Harsányi Zotmund Bence
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A pályázatokat Szabó Péter polgármester, valamint a turisztikai, városmarketing és kommunikációs csoport tagjaiból alakult ad hoc bizottság bírálta el. A győztes pályamunkát a film ihlette, és a dunaújvárosi InkSane Colors formáció nyújtotta be. A jelenleg háromfős csapat (Boros István, Harsányi Zotmund Bence, Joó László) Dunaújvárosban már letette a névjegyét, amikor tavaly nyár végén a Fáy András utca bástyafalát várostörténeti fotók nagyított másolataival dekorálták ki.

A pályázati kiírás része volt, hogy kötődniük kellett a Pál utcai fiúk történetéhez, az InkSane-es fiúk a filmet választották
Fotó: InkSane

 

Joó László Joe elmondta, kihívást láttak a dologban, és megtetszett nekik a történet meg a fal. A helyszín a választott témával úgy függ össze, hogy a századfordulón itt volt Grünwald Salamon paksi fakereskedő Duna-parti fatelepe, ez a terület is afféle grund volt, mint a Pál utcai fiúké. A fiúk elégedettek, hiszen ez is bizonyíték arra, hogy ebben a művészeti ágban is lehet szép dolgokat létrehozni. Április utolsó napjaiban neki is látnak a megvalósításnak.

Az elbírálásnál sokat nyomhatott a latban itteni munkájuk
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában