pezsgővel koccintottak

2019.03.27. 07:00

Öt ember életének egyik legfontosabb napja volt a tegnapi

Ritka, de annál nagyobb jelentőséggel bíró eseményen vehetett rész öt újabb, immár teljes jogú magyar állampolgár.

Tóth Alexandra

A tegnapi nap folyamán három felnőtt és két gyermek tehette le ünnepélyes keretek között állampolgári esküjét a polgármesteri hivatal C szárnyának rendezvénytermében. Az eseményt Kozma Miklósné anyakönyvvezető és Cserna Gábor erősítette meg.

Kozma Miklósné anyakönyvvezető és Cserna Gábor polgármester Fotók: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A polgármester elmondta, úgy véli, ez a nap talán az egyik legszebb és legfontosabb esemény a jelenlévők életében, hiszen a honosítási folyamat utolsó állomása után ők is teljes jogú magyar állampolgárokká válnak, miután letették esküjüket vagy fogdalmukat. Részesei lehetnek annak a magyar kultúrának, amit összeköt a közös múlt, a történelem, és amit összekötnek a hagyományok. Egy Széchenyi-idézettel folytatta, majd az eskü és az oklevelek kiosztása előtt közösen megnéztek egy összeállítást Magyarország legszebb, legnevezetesebb helyeiről.

Magyar állampolgárokká váltak 2019. március 26-án

Az esküt ezután Kondi Evelin, Pankratyev Márk, Mudri Elsa Irene, Szikszay Nóra Erzsébet és Mergl Zita tette le, és mivel az előzetesen benyújtott honosítási kérelmüket Áder János köztársasági elnök jóváhagyta, átvehették az okleveleiket is. Az elhangzott szövegben megígérték, hogy Magyarországot a hazájuknak tekintik, képességeik szerint szolgálják, és alaptörvényét, valamint jogszabályait tiszteletben tartják. (Leggyakrabban határon túli magyarok, Délvidékről, Kárpátaljáról, Felvidékről vagy Erdélyből érkezők kérvényezik a magyar állampolgárságot, de ritkábban akadnak más nemzetiségűek is.)

Közösen meghallgatták a Himnuszt és az ilyenkor már hagyományosan elhangzó Wass Albert Üzenet haza című verset, Cserna Gábor polgármester pedig egy Rudyard Kip­ling-idézettel búcsúzott: „Mi egy vérből valók vagyunk. Ti meg én”... Az ünnepség végén pezsgővel koccintottak újdonsült honfitársaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában