diákkonferencia is volt

2019.03.25. 11:00

Hatvan kis biológus bemutatózott a Széchenyiben

A város és a térség oktatástörténetében (is) kiemelt helyet foglal el a Széchenyi István Gimnázium által 1993-ban életre hívott rangos seregszemle, a Kisbiológusok találkozója, amelyen szak­avatott zsűri előtt mutathatják be a biológiához, az egészséges életmódhoz és a természetvédelemhez kapcsolatos prezentációikat az általános és középiskolás tanulók.

Szabó Szabolcs

Hagyomány, hogy a pedagógusok által remekül felkészített tanulók a víz világnapjához – idén március 22-én ünnepeltük – kapcsolódva tartják meg előadásaikat, adnak számot tudásukról, az őket érdeklő és érintő témákról. Idén az esemény szlogenje: Vizet mindenkinek volt.

A múlt hét pénteken immáron 27. alkalommal megrendezett találkozóra sem egyedül érkeztek az ifjú előadók, hiszen sokan magukkal hozták választott témájuk főszereplőit, így találkozhattunk a megnyitó megpróbáltatásait türelemmel kiváró termetes nyúllal és egyéb más házi kedvencekkel, kisállatokkal is: a többi között hörcsögökkel, bájos kiscicákkal és ebekkel is.

Főszerepben a tehetséges kis biológusok házi kedvencei
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A diákkonferencián rövid, maximum 10 perces előadásokkal léptek az ítészbizottságok elé a tanulók.

A szervezők az idei évhez kapcsolódóan is aktuális témafelvetéseket ajánlottak az előadóknak: természeti értékeink, a környezetvédelem problémái, valamint ember és szervezete egészsége témái, de a biológia tantárgyhoz kapcsolódó szabad témaválasztásra is volt lehetőség.

Összességében elmondható, hogy e találkozón is többségében nívós, és jól felépített prezentációkat mutattak be az előadók.

A zsűri pedig a tartalmat, az előadás és a szemléltetés módját is figyelembe vette az értékelésnél.

A legjobb előadásokat kategóriánként díjazták és számos különdíj is gazdára talált ezen a remek délutánon.

Korábbi előadóból a szakmai zsűribe

A Kisbiológusok találkozójának közel három évtizedes történetében már hagyománnyá vált, hogy a korábbi diákkonferencia tehetséges főszereplői zsűriként térnek vissza, és segítik a versenyt. Nem volt ez másként ezen a találkozón sem. A szakmai ítészek között volt például dr. Nemes Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, dr. Kovács Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem tagja, valamint dr. Ódor István is. Remélhetően a jelen diákjai visszatérnek majd a következő évek konferenciáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában