Csodák gyöngyből

2019.03.24. 20:00

„Ez számomra egy mindent elsöprő, kiapadhatatlan örömforrás”

Mindig is lenyűgöztek azok az emberek, akik pár hozzávalóból nem mindennapit alkotnak. Ikotics Böbe fantasztikus gyöngy ékszereket készít gyöngyhímzés technikával, kiegészítőivel találkozhattunk már divatbemutatón is. Az alkotóval beszélgettem, aki beavatott pár műhelytitkába is.

Varga Zsófi

Fotó: Laczkó Izabella

A műremekeket elnézve azon gondolkozok, hogy ezek az ékszerek annyira tökéletesek, hogy szinte rajzolni se lehetne részletgazdagabb, kifinomultabb kiegészítőket. A hatalmas szakértelemmel készített alkotások születésének körülményeiről kérdeztem Böbét, aki meglepett válaszával, hiszen autodidakta módon, az internetről böngészve sajátította el az ékszerkészítés minden elemét. Elmesélte, hogy 2011-ben látott a televízióban egy tehetségkutatót és a győztest tánctudásáról kérdezték, ő pedig egyszerűen azt a válaszolta, hogy az interneten látottak alapján tanult meg táncolni.

Olyan, mintha egy nagyon érdekes, lebilincselő könyv lenne előttem, de nem olvasó vagyok, hanem a könyv írója
Fotók: Laczkó Izabella

Innét az ötlet, Böbe is ezt a lehetőséget választotta „Pont kapóra jött, mert úgy éreztem valami hiányzik az életemből, valamit még nagyon szívesen csinálnék. Szabadidőm eltöltéseként vágtam bele az ékszerkészítésbe.” Az aprólékos munkák nagyon apró japán gyöngyökből készülnek, egy nyakékhez 4500-5000 darab gyöngyöt használ fel, amit kettesével rögzít az alapon. A forma és színösszeállítás egyedül az, amit előre elhatároz mielőtt hozzálátna a munkához, a többi a fantáziáján múlik.

Egy nyakékhez 4500-5000 darab gyöngyöt használ fel, amit kettesével rögzít az alapon

A gyöngyékszerek készítése az alkotás örömén kívül más pozitív változást is hozott az életébe, hiszen teljesen átszervezte a mindennapi teendőit és bizonyos dolgok azóta háttérbe szorultak. Ezek olyan elfoglaltságok – melyek mint utólag kiderült – feleslegesek voltak és csak az értékes időt rabolták, amit most az alkotásra tud fordítani. Ez követendő példa lehet mai rohanó világunkban, hiszen a Böbe saját elmondása szerint ilyenkor elcsendesül, meditatív állapotba kerül, a belső hangra figyel és ilyenkor megszűnik a világ és boldogság tölti el.

Ebbe az ékszerbe Japánban tenyésztett rovarok szárnyait építette bele. Ezek különleges élőlények és miután elpusztultak, csak utána használják fel a szárnyaikat

Nagyszerűen hangzik, ha valaki ilyen körülményeket tud teremteni akkor, amikor dolgozik: „Olyan, mintha egy nagyon érdekes, lebilincselő könyv lenne előttem, de nem olvasó vagyok, hanem a könyv írója.” fogalmazta meg, hogy mit jelent számára az gyöngyékszerekkel történő munka. Az hiszem el van adva a lecke mindenkinek, aki szeretné Böbét utánozni, ha nem is ragad azonnal tűt és cérnát, a hozzáállás és az inspiráció mindenképpen követendő példa lehet. Várjuk a következő darabokat és kiállításokat!

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában