figyeljünk rá

2019.03.20. 14:00

A vese világnapja: bűnösen keveset törődünk e szervvel!

Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindennel ártunk a veséinknek (és ezzel egyben a szívünknek) is: elsősorban a kelleténél több sóval és cukorral, meg a kelleténél kevesebb vízzel...

Pekarek János

A vese világnapja alkalmából sajátos közönségtalálkozót szerveztek a dunaújvárosi rendelőintézet előcsarnokában múlt csütörtökön délelőtt: a kórházban működő Braun Dialízisközpont orvosai, dietetikusai és szak­ápolói az ide betérő, vizsgálatokra, rendelésekre igyekvő emberekkel elegyedtek szóba, hogy felvilágosítsák őket, mit tehet(né)nek a veséikért, az emberi szervezet e létfontosságú, mégis méltatlanul keveset emlegetett és gyakran elhanyagolt szerveiért.

Dr. Halmai Richárd, a Braun Dialízisközpont és egyben a nephrológiai (a vesével foglalkozó) szakrendelés vezetője például elmondta, hogy a vese bántalmai szorosan összefüggenek a szívbetegségekkel és viszont: a két betegségcsoport egymást erősíti, az egészség kárára. S mivel a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokot jelentenek Magyarországon is, a vesebántalmak rendkívül komoly halálozási rizikófaktort képeznek.

A Braun Dialízisközpont a világnapi ismeretterjesztésen résztvevő csapatának néhány tagja a rendelőintézetben
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Márpedig a vese kóros elváltozásaihoz, rendellenes működéséhez vezethet például az a manapság szerfölött elterjedt divat vagy szokás, mondta dr. Halmai, hogy akkor is szedünk fájdalomcsillapítót, amikor az elkerülhető lenne: ez pedig súlyosan rongálja a veséket – majd a szívet! Ugyanez a hatása, csak fordított irányban a magas vérnyomásnak is: előbb a szívet, majd ezáltal a vesét támadja meg. Márpedig e betegségek jórészt visszafordíthatatlan elváltozásokat okoznak! Ezért ajánlott megelőzni e betegségeket, és odafigyelnünk az egészségünkre. Rendkívül fontos az egészségtudatos életmód, a sok mozgás, s például az is, hogy már a bevásárlásnál egészséges ételeket tegyünk a kosarunkba. Kerüljük a gyors­ételeket, a tartós élelmiszereket, a füstölt árukat, a sok sót, cukrot, zsírt, foszfort tartalmazó készítményeket.

Mindez annyira fontos, hogy évek óta országos programmal próbálják például a só fogyasztását csökkenteni.

Helyettük friss zöldséget és gyümölcsöt ajánlanak a dietetikusok – akik személyesen is részt vettek a vese világnapján tartott rendezvényen is: Pászti-Czinder Anita és Dávid Bettina. Főként nyersen vagy turmix formájában javasolják a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, mert a magas rosttartalom ugyanolyan fontos, mint maga a vitamin!

A legfontosabb azonban a létezhető legegyszerűbb terápia, amit mégis sokszor bűnös és téves módon elhanyagolunk: sok folyadék bevitele! Minden ellenkező híreszteléssel szemben naponta két-három liter folyadékot kell a szervezetünkbe juttatnunk – és a legjobb folyadék a tiszta víz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában