kapcsolják az új buszmegállókat

2019.02.17. 15:30

Mezőfalván a tavalyi sikereket szeretnék tovább folytatni

Közmeghallgatáson ismertették a 2019-es terveket. Tavaly is nagyon sikeres évet zárt Mezőfalva. Az idén is megpróbálják azt az utat megtalálni, ami élhető, komfortos és kellemes környezetet biztosít a településen lakó emberek számára – hallhattuk Márok Csaba polgármester évértékelő és egyben az idei terveket felsoroló előadásában.

Horváth László

A település képviselői-testülete február 12-énden 17 órai kezdettel a Kiss Kálmán Művelődési Ház színháztermében tartotta szokásos év eleji közmeghallgatását. A napirendi pontokban a többi között tájékoztatást kaptunk a 2019-es költségvetési javaslatról és a főbb feladatokról. Beszámolót hallhattunk a lakóhelyi környezeti állapotról, valamint közérdekű lakossági kérdéseket, javaslatokat is feltehettek az érdeklődők.

Az idei közmeghallgatáson a szokásosnál kevesebb kérdést tettek fel a település lakói Fotó: Horváth László

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere a költségvetési pontban elsőként a 2018-as évi bevételeket ismertette, amelyből megtudtuk, hogy a bevételi és a kiadási oldal egyezőséget takar.

A feladatoknál kiemelte: az óvoda hét csoporttal működik, és ezt a jövőben is meg kívánják tartani. A konyhai költségek átkerültek a szociális intézményhez, valamint emelkedett az egy főre jutó adóképesség – 12 ezer forint személyenként. Ez utóbbi jó is meg rossz is, mert emiatt hétmilliós elvonásban részesül a községi gazdálkodás. Sajnos a lakosságszám is csökkent, valamint a közmunkaprogramban is szigorításokkal kellett szembenézni. Rátérve a 2019-es évre – folytatta Márok Csaba polgármester, futó és beadott pályázatok befolyásolták a költségvetés összeállítását. A teljesség igénye nélkül néhány közülük: programszervezés, művelődésszervező bére, települési rendezvények, a polgármesteri hivatal energetikai pályázata, a megvásárolt takarékszövetkezeti épület rendbetétele, konyhai eszközbeszerzés pályázata, az Öregek Napközi Otthonának felújítása, fejlesztése, települési feladatellátás, mint közterület-gondozás, egészségügyi eszközbeszerzés és közművelődési programok teszik ki a finanszírozandó feladatok nagy részét a működési költségekkel együtt. A dologi kiadások oldalán viszont van némi megtakarítás a napelem-rendszernek és a zöld­energia-rendszernek köszönhetően. Amit nem tartalmaz a vázolt költségvetési koncepció, az a jövőben megnyíló pályázati lehetőségekhez rendelendő kiadások – hallhattuk az ismertető folytatásában.

Mezőfalva nagy figyelmet fordít a Modern Falvak elnevezésű, hamarosan részleteiben is megismerhető – közösségi terek megújítása, a Kinizsi utca elmaradt részének rendbetétele, az óvodai játszótér és közterület eszközfejlesztése, a polgármesteri hivatal belső felújítása – lehetőségekre. A pályázatok rövid határideje miatt – 60 nap – nagyon gyorsan kell cselekednie majd a testületnek.

Pályázatot nyújtott be a Leader program keretében az önkormányzat, a polgárőrség, a vadásztársaság és a MEDOSZ SE is. Röviden ezzel zárult a közmeghallgatás költségvetést és a 2019-es terveket érintő első pontja. Második témában a környezeti állapot kapott hangsúlyt, amelyben Márok Csaba polgármester külön hangsúlyt adott a hulladékszállítási és elhelyezési helyzet szomorú tapasztalatainak. A jövőben hathatósabb rendőrségi intézkedésre lehet ez ügyben majd számítani. A beszámolóban említésre került a heti kétnapos kertihulladék-égetésének jól bevált rendszere, a fanyesedék beszállításának eredményessége és fegyelmezettsége, bár nejlonzacskót ezután sem tudnak ledarálni – tette hozzá a polgármester. Szó volt az utak, járdák állapotáról és lehetséges felújításáról, fejlesztéséről.

Örvendetes hírként szolgált, hogy április 1-től nagy valószínűséggel menetrendbe kapcsolják az új buszmegállókat. Befejezésként pedig az utak, padkák kátyúzása, az idén rekordnagyságú szociális tűzifa és a kútengedélyezés témakörében kapott tájékoztatást a hallgatóság.

Lakossági kérdésekben egy régóta itt élő lakos értékelte az elhangzottakat. Nagyrészt dicsérte az önkormányzat által elért eredményeket, de napi aktuális kéréseket is megfogalmazott. Szeretné a Kossuth Lajos utcában lévő forgalomlassító bukkanókat megszüntetni, mert a Váci és a Velinszky utcába tereli a járműveket. A keskeny utcában balesetveszély és sok csőtörés alakult ki emiatt. Az idősek otthona ellátását is szűkösnek találja. Sérelmezte, hogy más településekre kell menni a mezőfalvi embereknek, ha öregotthonban szeretnék leélni hátralévő éveiket. Sajnos a Cordastella lehetősége véges – kapott kérdésére választ.

Tóth Ferenc a Kinizsi utca végi áldatlan kátyús állapotokra várt gyógyírt. Problémája évek óta nem oldódik meg, bár ígéretet mindig kapott rá.

Kovács Istvánné a faluközpont biztonságos gyalogos közlekedéséhez kért zebrát. Szentpáli Csaba az orvosi váróterem világítását kifogásolta, valamint az akadálymentes közlekedéshez kért további fejlesztéseket, különös tekintettel a forgalmasabb területeknél és az önkormányzati hivatalnál.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere a válaszaiban megígérte, hogy a felvetett problémákra megkeresik a megoldásokat. Végül a településrendezési terv aktuális állásának ismertetésével zárult a közmeghallgatás. Azt követően sor került az egyéni képviselői beszámolókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában