Előszállás

2019.02.13. 11:30

Kiváló, új parketten rophatják a táncot

Néhány hete még önfeledt bálozók ropták itt a táncot. Hamarosan folytathatják az új „parketten”!

Balogh Tamás

Jó eséllyel, jó helyre fordított takarékos beruházással és rengeteg munka elvégzésével belátható időn belül felújítják az előszállási művelődési komplexumot. Kilestük a rajta munkálkodókat.

Farkas Imre, a település polgármestere az év eleji tájékoztatóján az idei legfontosabb gazdasági céljuknak a művelődési ház energetikai felújításának megvalósítását jelölte meg. A korábbi lehetőségeket kihasználva a főépületet kívül már korábban tatarozták, és a nyílászárókat a mai kor kívánalmainak megfelelőre cserélték. Néhány hete, ahogy ott szokás, alapos tervezés után, munkához láttak.

A bontással kezdték

Szörnyű csatatér lett belőle, de mint a saját tapasztalatainkból is tudhatjuk, az első a menthető javak biztos helyre pakolása, majd jöhet a régi fölös elemek elbontása. Ott is ez történt. Elsőként a könyvtár kincseit kellett összepakolni, majd új helyen elraktározni. Utána jöhettek a bontást végző munkások. Hamarosan már az építők követik őket.

Molnár József szívügyének tekinti a művelődési ház felújítását

Mintha a sajátjában dolgozna

Nincs ebben semmi túlzás, hiszen Horváth József, a helyi Cukép Kft. tulajdonosa és vezetője mint generálkivitelező és tősgyökeres előszállási, ahogy a legtöbb falubelije, mindig is a sajátjának érezte ezt az intézményt.

Mindennek tudja helyét, és örömmel mesél tengernyi feladataikról.

– Ezt az épületet, ha jól emlékszem, még a hatvanas évek elején adták át, bőven rászolgált egy alapos felújításra. (Akkor még kis suhancként szaladgáltunk itt a társaimmal.) Előszállás közössége nagyon megérdemli, hogy minél előbb a felújított formájában tudja használni ezt az intézményt.

– A feladatunk a bontás, építés és az, hogy minél előbb felújítva adjuk vissza a faluközösségnek ezt az épületet. Sajnos a jelenlegi állapota olyan, hogy ezzel már nem lehetett tovább várni, de eddig nem volt a községnek erre forrása.

A komplett energetikai korszerűsítés végrehajtásába a fűtésrendszer korszerűsítése és gázkazáncsere is beletartozik. Az említetteken kívül kicseréljük a teljes padozatot, és a termeket padlófűtéssel és hideg burkolattal látjuk el.

– A pályázat nem tartalmazza a villanyszerelést és a festést, de a költségekből mi, az építők és a község is részt vállalunk, ezért az is el fog készülni, mert a helyiek szívügyüknek tekintik a felújítást!

A változásokról

– Az eddig megszokottnál nagyobb lesz a terem, hiszen a sarkokból kiszedjük az ott elhelyezett berendezési tárgyakat, bútorzatokat. Úgy alakítjuk ki, hogy a katasztrófavédelem elvárásainak is megfeleljen.

Az épületegyüttes egy részén a külső szigetelés már néhány éve elkészült. Ezúttal a könyvtár és a régi pártház falait is ellátjuk vele. Várhatóan ez a beruházás a költségek csökkenésével megtérül.

A munkát február elején kezdtük el. Az átadási határ­idő augusztus 31-e, de mi előbb szeretnénk végezni a feladatainkkal.

A régi mozigép muzeális értéknek számít Fotók: Balogh Tamás

A mozigépgyűjtők jelentkezését várják

Valószínűleg egy kis karbantartás után, egy kópiával, akár egy jó kis régi vágású, „szélesvásznú” filmet is vetíthetnének, hiszen a bontás közben felfedezték a már szinte elfeledett mozi gépházát, a teljes gépparkkal együtt. Horváth Józsefnek erre is vannak tervei.

– A bontás közben fedeztük fel a gépházat, benne a jó állapotban lévő két vetítőgépet, a hozzájuk való egyéb berendezésekkel együtt. Ezeket sajnálnánk kidobni. Szívesen raknánk az egyiket a lassan megszülető helyi múzeumunkba, vagy értékesítve, az árát egy helyi alapítványba utalnánk át. Sajnálnánk a hulladékok közé dobni, mert évtizedeken át nagyon jól szolgált bennünket. Várjuk az érdeklődők és a hozzáértő szakemberek jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában