közös kirándulás

2019.02.08. 08:00

A papír ezer arcát mutatták meg

Évértékelőjében már megemlítette Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója, hogy ebben az esztendőben az intézmény dolgozóival szeretnének kimozdulni a négy fal közül, és felfedezni a város értékeit. Tegnap megtették az első nagyobbacska lépést.

Balla Tibor

Csütörtök lévén, a könyvek birodalma csak délután nyitotta ki kapuját a betűk szerelmesei előtt, így aztán az új homlokzati fal elől már kora délelőtt elindult huszonhárom könyvtári dolgozó, hogy alaposan megismerjék Dunaújváros egyik méltán büszkeségre okot adó értékét. Mit is választhattak volna stílusosabb kezdésként, mint hivatásuk hordozóját, alapanyagát, a papírt, pontosabban a Magyar Papírmúzeumot a Hamburger Hungária látogatóközpontjában.

A József Attila Könyvtár munkatársai sokféle vízjeggyel díszelgő lapok alatt merítettek saját papírt
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A könyvtári dolgozók szakértő tárlatvezetéssel barangolták végig a mintegy 1000 négyzetméteren elterülő Kalandos papírtörténet című állandó kiállítást, amely 2016 szeptemberében óriási érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit. El is kelt a szakértő magyarázat, annak ellenére, hogy a terek és a termek egy-egy híres papírtörténeti személyiségről vannak elnevezve, és mindegyik bejáratánál egy tömör mondat jelzi, hogy mire számíthatunk oda belépve. Ugyanis hihetetlen információhalmaz zúdul az emberre, már ha csak a papír történetét tekinti is át a kínai manufakturális kezdetektől napjainkig. De már csak egy olyan aprócska témakörben is lényegében el lehet veszni, mint a vízjelek sokfélesége, alkalmazásuk sokszínűsége.

Törökné Antal Mária (jobbra) is kipróbálta a papírmerítést

Persze a papírgyártás fejlődéstörténete az egyszerű halandó számára kevésbé érdekfeszítőnek tűnhet, ám egészen biztosan magába szippantják azok a termek, amelyekben számtalan korábbi és mai felhasználási formáját fedezhetjük fel a papír alapanyagnak. Talán bele sem gondolunk a hétköznapokban, milyen szerteágazóan átszövi életünket a papír. Hogy csak a leghétköznapibbat említsük, ott van például a pénz, és annak izgalmas múltja. De ne feledkezzünk meg a reklámokról, iratokról, árucímkékről, csomagolópapírokról sem! Ha nem kötne le a vizsolyi biblia replikája, biztosan elbámészkodunk a gyufacímkék sokasága előtt vagy szellemes reklámfeliratok mellett. De sorolhatnánk soká! A könyvtárosok még saját merített papírt is készíthettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában