Vidám vetélkedő során csaptak össze a környék negyedikesei

2019.02.14. 14:00

A legkreatívabb játék a nyelv

A tavasz közeledtével minden évben megrendezi vidám anyanyelvi vetélkedőjét a Petőfi Sándor Általános Iskola.

Tóth Alexandra

Nem klasszikus értelemben vett versengés volt ez tegnap, sokkal inkább egy kis vidám délután, ahol a nyelvi alapok felhasználásával, kreatív és ötletes feladatokon keresztül szórakozhattak a 3 fős csapatok együtt és mégis kicsit megmérettetve. A résztvevőknek nem kellett nagy felkészülés annak érdekében, hogy itt sikeresek legyenek. Elég volt az általános tudás, a széles látókörű, nyitott szemlélet és az ötletesség.

Több pedagógus is koordinálta a versenyt Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A versenyre nemcsak Dunaújvárosból, hanem településünk vonzáskörzetéből is érkeztek diákok, így a többi között Rácalmásról és Bes­nyőről is.

Komoly munka folyik az asztaloknál

A feladatok között írásbeli és szóbeli feladványok is szerepeltek, mindegyiket egy megadott időn belül kellett teljesíteni a diákoknak. A keret általában 3 és 10 perc között mozgott attól függően, mennyire volt összetett az adott feladat. Összesen 109 pontot lehetett gyűjteni a közel egyórás program során.

A kreatív és a gyerekek számára szórakoztató feladatok között szerepelt például rímfaragás, amikor megadott verssorokra kellett neves rímeket faragni, vagy éppen bűvös négyzetből keresték ki a benne elrejtett 20 háziállat nevét.

Az egyik szervező, Szabó Tünde

A kreativitás mellett persze általános műveltségre is szükség volt, elsősorban az irodalom területén. A Ki kicsoda?-feladat például arra tapintott rá, mennyire ismerik a tanulók híres íróinkat, költőinket. Néhány tananyagot képző verset csupán a bennük szereplő magánhangzók alapján kellett felismerniük, de az ly-os szavak helyesírásáról is számot adhattak egy nyelvtani feladat alkalmával.

A játékos vetélkedés során úgy vehettek részt tanulmányi versenyen a negyedikesek, hogy közben nem érezték magukon a teljesítési kényszert, mégis irodalommal, nyelvtannal foglalkoztak és a csapatmunkát is gyakorolhatták. A versenynek akár Kosztolányi is adhatta volna a mottóját: „Alig akad olyan árnyalat, melyet hajlékony, rugalmas, gazdag nyelvünkön ma nem fejezhetnénk ki.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában