Jókor érkezik a szociális tűzifa a rászoruló családok számára

2019.01.09. 10:00

Senki ne fázzon idén télen

A tél és a hideg megérkeztével az egyik legfontosabb kérdés a nehéz helyzetben élő családoknál, hogy miként vészeljék át a fagyos napokat. Az állami támogatás és az önkormányzatok közreműködésével komoly mennyiségű szociális tűzifa érkezik minden évben a településekre.

Horváth László

dav

Hol tartanak a városkörnyéki falvak a segítségnyújtásban, erről érdeklődtünk a községek vezetőinél, polgármesteri hivatalainál.

Mezőfalván az idei telet valószínűleg könnyebben viselik majd az érintettek, mivel a korábbi évekhez képest jóval nagyobb mennyiségű, összesen 127 köbméter szociálisan kiosztható tűzifa áll rendelkezésre. Tavaly például csak 70 köbméter volt ez a mennyiség. A tüzelőanyag beszállítása, az igénylők közötti szétosztása és a lakóházakhoz történő eljuttatása nem kis feladatot ró az önkormányzatra. A szociális bizottság által elbírált igények tükrében az erdőgazdaság a tüzelőmennyiség 65 százalékát 2018. december 31-ig biztosította. A fennmaradó részt pedig az év elején kapják meg az érintettek – olvashatjuk Az én falum Mezőfalva című helyi kiadványban.

Mezőfalván a közmunkások segítségével jut el a rászorulókhoz a szociális tűzifa
Fotó: Horváth László

Nagyvenyimen sem maradnak ellátás nélkül a rászorulók – kaptuk az információt Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől. Összesen 49 köbméternyi fát oszthatnak ki. Ebből már döntés született 24,5 köbméterről, valamint eddig kiosztottak 20,5 köbmétert. Tehát folyamatos a döntéshozatal és nagyjából a felére megtalálták a jogosultakat.

Kisapostagon az érintett kör tagjai szintén számíthatnak a fűtési támogatásra – válaszolta kérdésünkre Nagy Attila polgármester. A héten már számíthatnak a kiszállításra. Barna kőszenet és tűzifát fognak kapni 1 köbméter fa és 12 mázsa szén mennyiségben. Összességében a 26 pályázatból 21 fő részesülhet segítségben.

Baracson szintén jól áll a rászorulók téli támogatásának ügye. Az elérhető 167 köbméter fa 41 háztartásban teszi elviselhetővé a kemény januári fagyokat.

Még várnak fát

– A szociális tűzifa kiosztása már elkezdődött Baracson is, viszont a teljes tüzelőmennyiséget még nem kapta meg az önkormányzat. Ami fontos, hogy már decemberben mindenki két köbmétert kaphatott belőle. Gyakorlatilag a felét elrendeztük. Ahogy érkezik a kontingens, úgy osztjuk a maradékot – informálta lapunkat a polgármesteri hivatal és Várai Róbert polgármester.

Helyi rendelet alapján igényelhető

A Magyar Államkincstár szociálistűzifa-pályázatán Rácalmás önkormányzata 212 erdei köbméter tüzelőt nyert el, amelynek felhasználásával 2019. február 15-ig kell elszámolnia. A kisváros vezetői ilyen formán is szeretnék megkönnyíteni a szerény körülmények között élők téli fűtési gondjait.

A szociálistűzifa-mennyiség felhasználásra helyi rendeletet alkotott a képviselő-testület a korábbi évek gyakorlata szerint. A 212 erdei köbméteren felül további 122 erdei köbméter tűzifa áll az önkormányzat rendelkezésére a Magyar Közút 2017. év végi felajánlása révén. A famennyiségek Rácalmásra szállítását az önkormányzat vállalta.

A rácalmási rászorulók szociális alapon igényelhetnek a beszállított tűzifából, a helyi rendeletben foglaltaknak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában