jó tudni

2019.01.19. 17:00

Munka mellett másodállás

A munka törvénykönyve általánosságban nem tiltja meg, hogy egy munkavállaló több munkaviszonyt létesítsen.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Szintén nincsen általános tilalom arra, hogy a dolgozó egyéb munkavégzésre irányuló tevékenységet folytasson, például vállalkozóként vagy megbízás alapján tevékenykedjen. Tehát alapvetően a munkavállaló teherbíró képességén múlik, hogy hány tevékenységéből jut jövedelemhez. Önmagában az sem kizárt, hogy valaki akár két teljes munkaidős nyolcórás munkaviszonyt is létesítsen.

A vezető állású munkavállaló esetében azonban a törvény megtiltja, hogy további munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítsen. Vezető esetében az Mt. azt is kimondja, nem szerezhet részesedést a munkáltatóéval azonos vagy ahhoz hasonló tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetben. A munkaviszonyban a dolgozó köteles arra, hogy a munkáltatóval együttműködjön, és minden olyan tényről, körülményről tájékoztassa a munkáltatót, amely a munkaviszony szempontjából lényeges.

A munkavállaló is köteles a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlásra. Ebből következik, a munkavállalónak be kell jelentenie a további munkavégzése irányuló tevékenység folytatásának szándékát. A munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást sem munkaidőben, sem pedig azon kívül, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ez az előírás a további munkavégzés szempontjából azt jelenti, hogy akkor lehet korlátozni a dolgozót a további munkaviszony létesítésében, ha ez a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

A munkáltató jogos gazdasági érdekét sérti például, ha a dolgozó a munkaidején kívül maga folytat a munkáltatóval versenyző tevékenységet, például vállalkozóként. Illetve sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekét, ha a dolgozó olyan cégnél akar újabb munkaviszonyt létesíteni, amely a munkáltató konkurense.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában