falulátogatás

2019.01.23. 14:00

Jól teljesített a kistelepülés

Az eredményekkel, a jövő terveivel és a helyi emberek életével ismerkedett a képviselő a tavaly útjára indított falulátogató program idei első állomásán, január 16-án. Az összegyűjtött tapasztalatokról kérdeztük az országgyűlési képviselőt és a falu polgármesterét, Nagy Attilát.

Horváth László

– Kitűnő vendéglátók a kisapostagiak és nagyon jól éreztem magam – összegezte a településen eltöltött idő tapasztalatait Varga Gábor ország­gyűlési képviselő. A választási körzethez tartozó falulátogatási program idei első állomásán a Duna-parti községgel ismerkedtem. A rendkívül hasznos programban egészen mélyen megismerhettem Kisapostag intézményeit, civil szervezeteit és az ott lakó embereket.

Az egy nap alatt az is kiderült számomra, hogy mennyi mindent nem lehet megismerni még ennyi idő alatt sem. Tavaly 3-4 település kerülhetett sorra.

Nagy Attila polgármester, Varga Gábor országgyűlési képviselő és Márkli János alpolgármester az iskolába is ellátogatott
Fotók: VG

 

– Egy ilyen kis falu, mint Kisapostag a nagyváros árnyékában mennyire lehet fejlődőképes?

– Nyilván óriási a város elszívó hatása, és nehéz megítélni, milyen lehetőségek vannak a teljes intézményrendszer megtartásában, üzemeltetésében. A polgármester megfogalmazásában az emberek egy kicsit olyan alvó falunak használják a települést. A másik oldalról viszont az egyik legszebb fekvésű Duna-parti község, amiben nagy potenciál van.

A kérdés valóban az, hogy az intézményrendszere fogja-e bírni, vagy kell-e fejleszteni? Az biztos, amikor 2013-ban átadtuk az óvodát, indokolt volt a fejlesztés. Azóta megépült a bölcsőde is. Nagyon jó a szakembergárda, ahogy az összevont alsó tagozatos iskolában is. Utóbbi eszközellátottságban, felszereltségben rendben van, de az épülettel kapcsolatban a fenntartóval egyeztetve gondolkodni kell majd a modernizáláson.

A jövő generáció nevelődik a 2013-ban átadott óvodában

– A kormányzat részéről van akarat a kis települések fejlesztésére?

– Természetesen, hiszen a TOP-os pályázatokban energetikai felújítás, kerékpárút, járdaépítés szolgálja az itt lakók komfortérzetét. Valamint a Modern Falvak és Kistelepülések programban megfogalmaztak célokat, amikhez a prioritásokat szükséges majd tisztázni. A helyi információk alapján úgy néz ki, hogy a járdaépítési programot szeretnék továbbvinni a 6-os útig. Van esélye, hogy támogatást nyer ez a cél. A továbbiakban pedig minden évben fog ez a kistelepülés fejlődni, nem utolsósorban a kiváló menedzselésnek köszönhetően. Ehhez a hivatal, a képviselők, a civil szervezetek is óriási segítséget nyújtanak. Azt gondolom, az elmúlt időszakban Kisapostag jól teljesített, és ezzel a felállással szerintem a jövőben is így lesz – zárta a Kisapostagon szerzett tapasztalatait Varga Gábor országgyűlési képviselő.

Kisapostag jelentős turisztikai vonzereje a gyönyörű Duna-part

A nap végén Nagy Attila, Kisapostag polgármester így értékelt: – Rendkívül jó hangulatú találkozón közösen felkerestük a helyi nevezetességeket, jelentősebb intézményeket, az evangélikus templomot, a katolikus kápolnát. Beszélgettünk a pedagógusokkal, ellátogattunk az egyedülálló, összevont négyosztályos iskolába, valamint az óvodába, bölcsődébe. Elmondták véleményüket a civil szervezetek képviselői is. Megismerkedtünk a turisztikai fejlesztések projektjeivel és a környezettel. Találkoztunk vállalkozókkal, gazdákkal. Közös megbeszélésünkön mindenki elmondhatta a számára fontos fejlesztési irányokat. A többi között szeretnénk egy új, nagyobb közösségi rendezvényépületet építeni. Végül közös képviselő-testületi ülésen, kötetlenül beszélgettünk Varga Gáborral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában