Igyekeznek megállni a helyüket

2019.01.18. 08:00

Generációkon átívelő munka a Kertbarátoknál

Első pillanatban egy kellemesen meglepő jelenség Lipták Tamás, akit fiatalemberként már évek óta a tisztességben megőszülő emberek élén láthatunk egy civil szervezetben. Ő a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületének az elnöke.

Balogh Tamás

– Nagy megtiszteltetés volt a számomra, amikor 2014-ben felkértek arra, hogy csatlakozzak az akkor még klub formációban működő társasághoz. Az egyik célom az volt, hogy dinamikusan, lendületesen tudjon működni ez a csoport. Tudtam, hogy ehhez egyesületté kell alakulniuk. Ezen már sikerrel túl vagyunk. Városvédőként is elhivatottan tesszük a dolgunkat. A településünket érintő közügyekben is felszólalunk, amikor szükségét érezzük. Követjük az elődeink útját, és igyekezünk megállni a helyünket. A kertbarát mozgalom még a 70-es években indult el Magyarországon.

Lipták Tamás
Fotó: a szerző

Az alapítóknak akkor, a kiskerttulajdonosok közösségbe vitele volt az elsődleges céljuk. Ők már idős emberek, de a kertkultúrájukra a mai napig vigyáznak. Az elmúlt évi nagy büszkeségünk a tájház átadása volt. Ezt a kertbarátok a máltai tanodás gyerekekkel hozták létre. Ezzel egy generációk közti kapcsolatot építettünk ki. Hasonlóan szívesen gondolunk a Márton-napi és az advent egyik vasárnapján tartott forraltbor- és tea-, valamint

zsíroskenyér-kínálásunkra is, amit a két generáció szintén együttesen hajtott végre – fogalmazott lapunknak a közösség vezetője.

Az egyesület egyébként az év során számos közös programot szervez a tagok részére. Hazai és külföldi utazásokat, valamint szabadidős programokat is egyaránt.

Téli esték sorozat

Január második hétfőjén kezdődött a több évtizede működő Téli esték előadás-sorozatuk idei első eseménye. Ez a régi hagyomány szerint mindig az éppen regnáló polgármester éves tájékoztatójával kezdődik.

A programba a szakmai ismeretterjesztés mellett nagyon sok közismereti előadást is beillesztettek. Mivel az idén Dunaföldvár várossá alakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelhetik, ezekre most csak helyi előadókat hívtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában