hétköznapi hősök

2019.01.26. 07:00

„Ezt bárki megtette volna, csak mi gyorsabbak voltunk”

Egy csapásra ismertté és elismertté vált az a két rend­őr, akik a múlt héten bekísértek egy idős nénit az Ofotértbe.

Tóth Alexandra

Kiss Piusz István és Polák Norbert körzeti megbízottak szolgálatteljesítés közben lettek figyelmesek arra, hogy a Dózsa György úton egy idős néni próbál kiszállni egy személygépjárműből, de nagyon nehezen mozgott, láthatóan nem boldogult egyedül. A két rendőr azonnal megállt, karon fogták az idős asszonyt, és bekísérték abba az épületbe, ahová tartott.

Kiss Piusz István és Polák Norbert szolgálati járművük előtt, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság udvarán
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az esetet fényképen megörökítő szemtanú feltöltötte a fotót egy helyi eseményekkel foglalkozó közösségi oldalra, a hír pedig futótűzként terjedt az interneten. Megkerestük az emberséges párost az esettel kapcsolatban.

Norbert és Piusz azt mondják, nincs ebben semmi különös. Látták, hogy segítségre szorul egy embertársuk, nekik pedig semmibe nem került az, hogy bekísérjék a hölgyet az épületbe. Szerintük ezt bárki megtette volna, csak ők gyorsabbak voltak. A kérdésre, hogy vajon miért lett ebből a számukra teljesen hétköznapi esetből ekkora szenzáció, azt mondják, talán azért, mert nem ez a megszokott. Nekik igen, hiszen civilként, valamint rend­őrként is úgy érzik, kötelességük segíteni ott, ahol tudnak. Az idős emberek pedig pontosan az egyik legvédtelenebb csoportba tartoznak, így rájuk fokozott figyelmet kell fordítani.

Körzeti megbízottként egyébként is rendszeresen kerülnek kapcsolatba nyugdíjasokkal. Kiss Piusz István a Római, Polák Norber pedig a Barátság városrészért felel. Azt mondják, a fogadóórákra érkezők bizalommal fordulnak hozzájuk, sokszor szemmel láthatóan már attól megkönnyebbülnek, hogy elmesélhetik a panaszaikat, és figyelmesen meghallgatják őket. Szerencsére ezek, mint mondják, nem olyan súlyos problémák: csendháborítást, parkolási nehézségeket panaszolnak el nekik, ők pedig igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni. Szeretik ezt csinálni, de az iskolai kapcsolattartást talán még jobban. A kisebbeknek bűnmegelőzésről tartanak előadást, a nagyobbaknál már a drogprevenció is terítékre kerül. A gyerekek szeretik az iskolarendőr-akciót és tisztelik az egyenruhásokat, ők pedig az ilyen és ehhez hasonló eseményekből merítenek motivációt a mindennapok során.

Piuszt és Norbertet a nagyközönség mellett Cserna Gábor is elismeri. A polgármester nyilvános közösségi oldalán osztotta meg internetes portálunk, a duol.hu rövid hírét az esetről, és azt írta, büszke rá, hogy olyan város polgármestere lehet, ahol ilyen önzetlen, lelkiismeretes rendőrök dolgoznak, és hogy ilyen nagyszerű emberekkel élhet együtt, egy településen. Az eset Kelemen Gábort, a szintén dunaújvárosi bloggert, vloggert is megihlette. Gábor mozgássérült, egy csecsemőkorában őt ért agyvérzés miatt súlyosan megsérültek a mozgásért felelős agyi idegpályái, így két bot segítségével tud csak közlekedni. Az esetről készült videóblogjában elmondja, neki, mozgássérültként nem egyszerű még egy bevásárlást sem kockázatmentesen megoldani, kiváltképp most, a jeges, csúszós téli utakon. Ha ő elesik, magától talán fel sem tud állni, pláne, ha még össze is töri magát. Az idős néni története viszont megnyugtatta afelől, hogy igenis számíthatnak az idősek, a mozgássérültek, a betegek, a gyerekek a segítségre, nincsenek magukra hagyva. Jó tudni, hogy ilyen rendőrök teljesítenek szolgálatot Dunaújvárosban.

Bár valóban szép dolog a segítségnyújtás, Piusznak és Norbertnek igaza van abban, nem szabadna, hogy ez ennyire nagy port kavarjon az emberek között. Ha valaki elesik, fel kell segíteni, ha nem tud egyedül felmenni egy lépcsőn, fel kell kísérni, ha eszméletlenül fekszik az utcán, mentőt kell hívni hozzá, és nem szemet hunyni felette. Ha valamennyien így állnánk ehhez, akkor mindenki számára alapvető lenne az egymásra figyelés, az emberség, a segítségnyújtás. Mert igenis, segíteni jó érzés. Nagyon.

Bőven akadnak bájos történetek a rendőrök életében

A rend bátor őrei nem csak veszélyes helyzetekben szolgálnak és védenek, mindennapjaik során számos megindító vagy épp bájos szituációval találkoznak. Szemerei Péter őrmester, Fejér megyei kommunikációs referens nem egy ilyen történetet hallott már.

A közelmúltban például Székesfehérváron egy idős úr kért segítséget a fa tetején rekedt macskájához, a helyszínre érkezett rendőrök végül sértetlenül adták át a cicát a gazdájának, de mentettek már malacot és madarat is megyénkben. Hallhattunk egy különösen megható történetet is: e szerint rendőrök észrevették, hogy egy idős úr házának kéményéből a nagy hideg ellenére nem száll fel a füst. Kiderítették, hogy a bácsi nem tud magának fát vágni, így a kihűlt házában kénytelen fagyoskodni. A rendőrök hasogattak neki tüzelőanyagot és be is gyújtottak a férfi otthonában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában