hagyomány

2019.01.29. 17:30

Az igazi, természetes ízeknek nem volt párjuk a fesztiválon

Elég egy kicsi lehetőség, egy baráti invitálás, és máris egymásra találunk, hogy a dolgokat a generációkon keresztül élő szokásoknak megfelelően gyakoroljuk. Mint mondjuk a böllérkedés csúcsát, a kolbásztöltést és -sütést, szombaton délután Dunaújvárosban, a Városháza téren.

Balogh Tamás

Kiss András, a Dunaújvárosi Tourinform Iroda ügyvezetője egy ízig-vérig mai, modern fiatalember, és mégis hitelesen vallja az esemény szükségességét.

– Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy városunk egy újabb értékét, a Penteléről indult hagyományőrző rendezvényünket bemutassuk a világnak. Most itt a város szívében láthatták az érdeklődők, ahogy a régi időkben töltötték és sütötték a kolbászt. Megkóstoltuk a friss termékeket, fogytak az italok, barátságban, jól éreztük magunkat. Meg kell őriznünk a magyarsághoz köthető hagyományainkat, mert különben elveszítjük a fontos gyökereinket, amik a hazánkhoz kötnek bennünket.

Kiss András ügyvezető
Fotók: Balogh Tamás

Milyen ne legyen?!

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója a zsűriben is komoly szerepet vállalhatott.

– Én is falusi gyerek vagyok, amit nem tagadok, hanem büszke vagyok arra a környezetre, ahonnét származom. Bár Szabadkán születtem, de a gyerekkoromat Bácsfeketehegyen töltöttem, és ott nagyszerű élményeket szereztem, egyebek között a disznótorokról is. Ilyenkor a legjobb először azt tisztázni, hogy milyen ne legyen a kolbász?! Fakó és túlságosan sós. Délvidéki vagyok, szeretem a jó fűszeres, csípős ételeket, de persze nem biztos, hogy nekem van igazam. Nálunk a fokhagyma, őrölt paprika, a bors és a só dominált, de ma érdekes fűszerekkel is találkoztam. Köménymaggal és fahéjjal is. Sőt először találkoztam azzal, hogy sajtot is adagoltak hozzá.

Az egyik alapító tag

Sztankovics László, a Béke városrész és a Kertváros önkormányzati képviselőjeként érkezett.

– Kilenc évvel ezelőtt kezdtük el ezt a sorozatot a mostani főrendezővel, Szabó Tamással. Az első helyszínünket a belső bevásárlóközpont parkolójába tettük. A mai eseményről látszik, hogy egyre jobban kinövi magát. Nagyon szeretem, mert a hagyományőrzésről, az ismerkedésről és a barátságról szól. Nem idegen tőlem ez a téli ünnepünk, hiszen rácalmási és dunaföldvári vér is folyik az ereimben. Adony is fontos helyszíne volt az életemnek, hiszen ott nagyon sok időt töltöttem el a nagymamámnál, ahol sok disznóvágáson vettünk részt.

Sztankovics László

Ők lettek a legjobbak!

Első pillanatban talányos volt a Dunaferr Középiskola mestereinek a versenybe állása. Bokor Tamás, az alakulat sajtószóvivője a gyanakodó kérdésemre, hogy műszaki tan­intézet oktatóiként mit keresnek itt, nagy mosolygással elmondta, hogy voltak ők már hasonló helyen, és akkor is sikerrel oldották meg a feladatot… Nos, nem túloztak. Elvitték az első helyezést!

„Könnyű” dolguk volt, hiszen ebben a szezonban, és a korábbiakban sem egy-egy alkalommal állnak a hastok mellé. Jó ideje rendre olyan finomságokat készítenek, amire minden kóstoló felkapja a fejét. Kipróbált, nagy precizitással beállított receptúrára hagyatkoznak, és ezúttal sem csalódtak benne.

A Dunaferr középiskola mesterei is versenyeztek

Profikkal és barátsággal érkeztek

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere és csapata a második helyezést érte el.

– Komoly tervekkel és felkészülten érkeztünk. Nagyon örültünk a meghívásnak. A nálunk megkedvelt ízekből hoztunk egy kóstolót. A csapatunkat csupa profi, a disznótorokban járatos barátunk alkotja. Ezért ment a munka, mint a karikacsapás. Örömmel hallottuk, hogy a rendezvény a hagyományőrzés szép eszméje mellett lett bevezetve. Ennél fogva a lehetőségeinkhez mérten kizárólag a saját terményeinket hoztuk magunkkal. Abban bíztunk, hogy az igazi természetes ízeknek itt sem lesz párjuk. Az egyik eszközünkre különösen büszkék vagyunk, és ez egy régi technológiájú kolbásztöltő, amivel egy igazi nagy disznótoron igen fáradságos volt a munka, hiszen a böllér a saját hasának támasztotta a dugattyút, és úgy töltötte a hurkát-kolbászt órákon át.

Somogyi Balázs

A tervük a győzelem volt

Amikor valami nagyon finom ételt kell készíteni, akkor Daruszentmiklóson jó csapatot találunk hozzá. A bronzérmes kolbász-kommandójukat Rauf Norbert polgármester vezette.

– Sokféle sajátos jellegű ételt készítünk a településünkön, természetesen a kolbász is idetartozik. Mi nem is titkoltuk, hogy megnyerni jöttünk a versenyt. Háromféle készítménnyel próbálkoztunk. A fűszerezésünk eltér a megszokottól. Ami pláne különleges, az a sajttal ízesített. Jó alapanyagot hoztunk, minden a falunkból származott.

A daruszentmiklósiak csapatát a polgármeser, Rauf Norbert (b2) vezette

Semmit sem bíztak a véletlenre

A mezőfalviak is parádés felkészültséggel, rutinos csapattal érkeztek, Márok Csaba polgármester vezetésével. Egyedi produkciójukkal a különdíjat nyerték el.

– Autentikusan is felkészített emberekkel és felszereléssel érkeztünk. A keveréshez egy méretes fateknőt is hoztunk magunkkal. Csak olyanok jöhettek velünk, akik korábban már letették a névjegyüket valamilyen hasonló eseményen. Többször is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk finom disznótoros ételeket készíteni. Mi azért jöttünk, hogy megmutassuk, milyen szépen, mívesen tudunk dolgozni, és az ételünk is nagyon finom. Számunkra a barátság a legfontosabb dolog.

A mezőfalviak is rutinos csapattal érkeztek, Márok Csaba polgármester (j) irányításával

A híres csantavériek

Földi Márta, Csantavér polgármester asszonya, nagyon alaposan felkészült erre a látogatásra, hiszen kiváló művészeket hozott a színpadra, de készen álltak a kolbásztöltésre is.

– Nagyon örülünk annak, hogy mi is itt lehetünk. Egy női különítménnyel álltunk neki a kolbászkészítésnek. Alapos munkát végzünk így is. Csapatjátékosok vagyunk, és nálunk ez az egész program a barátságról szól, de meg akarjuk mutatni azt is, hogy mi is értünk ehhez a dologhoz. A receptünket ne kérdezd, mert természetesen nem mondhatom el. Bízok benne, hogy az érdekes fűszerekből jó arányt állítottunk össze.

Ő viszi tovább a zászlót

A lelkesítő eseményt Szabó Zsolt Róbert nyitotta meg.

– Tősgyökeres pentelei családból származok, ahol kisgyermek koromtól rengeteg disznóvágást éltem meg. Egy-egy téli szezonban egymást követték a hasonló események. Az egyetemi tanulmányaim miatt egy időre másutt éltem, ami azért volt szerencsés, mert a visszatérésemkor újból „éhes” lettem erre az élményre. Ezért aztán szívesen társultam az ötletgazda Szabó Tamáshoz, aki az édesapám, és mára már a sok, ilyenkor előforduló tennivalóból bőségesen jut nekem is. Amikor szükségét érzi, még többet fogok vállalni belőlük.

Nagy öröm volt együtt tölteni ezt a délutánt az időutazásra érkezett jókedvű és kíváncsi városlakókkal. Megőrzésre érdemes ez a rendezvényünk a sokszínűsége, és a sehol másutt meg nem található ínyenc falatok miatt.

Szabó Zsolt Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában