virágzó kisváros

2019.01.29. 07:00

Adony jelenéről és jövőjéről volt szó a közmeghallgatáson

Sok fejlődés után, további fejlődések előtt áll a Mezőföld egyik meghatározó, központi települése.

Pekarek János

Az egykori járási székhely elmúlt esztendeje Ronyecz Péter polgármester szerint egyszerre nevezhető jónak és rossznak is: amennyiben sok fejlődést tapasztalhattak az ott lakók, ám egy településen bármennyit teljesít is az önkormányzat, az igények folyton nőnek, s azokkal hosszú távon nagyon nehéz lépést tartani.

A kisváros jelenéről és jövőjéről egyébként a múlt héten, január 24-én rendeztek közmeghallgatást az önkormányzat tanácstermében, és a polgármester beszámolója után hosszú, jó hangulatú beszélgetés alakult ki a helyi polgárokkal. Ami adonyi viszonylatban egyáltalán nem ritkaság, és nem is csoda, hiszen a helybeliek többsége nagyon régen ismeri egymást, a városka lakói között többségben vannak azok, akik régi, tősgyökeres családokra vezethetik vissza származásukat.

Tavaly adták át az új központi orvosi ügyelet épületét az adonyi városközpontban. A volt önkormányzati épületet alakították át az egészségügy számára
Fotó: Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ami manapság az önkormányzatok legfontosabb feladata, azt Adonyban is sikerrel teljesítették a választott tisztségviselők és az önkormányzat munkatársai. Vagyis: a város meglévő infrastruktúráját biztonsággal tartották fenn és működtették 2018 folyamán.

A város gazdálkodása stabil alapokon nyugszik, és pénzügyi terveiket is fegyelmezetten teljesítették. Másképpen fogalmazva: 2018 végén az év elején meghatározott költségvetési terveken belül maradtak. Voltak fejlesztések, ám nem maradtak kifizetetlen számlák. A költségvetési tervezet 1 milliárd 222 millió forintról szólt, és a költségvetési beszámoló végösszege 1 milliárd 183 millió forintra rúgott.

Ami a beruházásokat illeti, még többet is végeztek a szándékoltnál, mivel év közben lehetőségük nyílott egy nem tervezett építkezés lebonyolítására: a Rákóczi úton, a paplak és az iskola előtti járdaszakasz újraburkolására, térkővel. Ez mintegy húszmillió forintba került, és hatvanhárom százalékos támogatást sikerült szerezni rá.

A művészeti iskolások tánccsoportjának egyik bemutatója
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Viszont már tervezett beruházás volt, ha nem is látványos, azonban a további fejlődés érdekében nagyon is fontos: bővítették és korszerűsítették a település határában álló szennyvíztelepet, huszonkét év után. Ez 600 millió forintba került, és alapvető fontosságú lesz a jövőre nézve.

Hasonló fontosságú beruházás volt a város északi határában lévő Vetus Salina (ez Adony római kori neve) utca csapadékvíz-elvezetésének megoldása. Mivel a település mélyföldön fekszik, ahová a környék vizei összefolynak, bonyolult ár- és belvízvédelmi rendszer veszi körül, amihez a belterületi csapadékvíz-elvezetés is csatlakozik. Belvizes időszakban a Vetus Salina utcában gyakran alakult ki olyan helyzet, hogy csak szivattyúzással tudták megvédeni az épületeket és utakat a víztől. Most egy zárt rendszert alakítottak ki, nyomócsővel, 46 millió 500 ezer forint értékben.

Az adonyi borrend felvonulása Orbán-napon
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A város életét, s egyben a környező települések életminőségét is alapvetően meghatározza az egészségügyi ellátás minősége és elérhetősége. Az adonyiak szempontjából különösen kedvező, hogy náluk, a város központjában, a korábbi önkormányzati épületben alakították ki a több települést is ellátó központi orvosi ügyelet korszerű, jól felszerelt helyiségét. Itt egyben több civil szervezet irodái is helyet kaptak. E fejlesztés értéke 79 millió 700 ezer forint volt, s ebből 45 millió forint volt a támogatás, amit pályázaton nyertek el.

Régóta várt és egyben igen látványos fejlesztésnek is bizonyult az adonyi Piac tér felújítása: a tér, a hozzá csatlakozó parkoló továbbá maga a piac térkövezése, valamint az árusító helyek kialakítása és korszerűsítése. A modernizálás végösszege 111 millió forintot tett ki, amiből 60 millió forint volt a támogatás.

Ugyancsak régóta várt, és ebben az évben valószínűleg megvalósuló beruházás lesz a Rákóczi út belvárosi szakaszának felújítása, parkolósáv kialakítása, gyalogátkelőhelyek építése és új útburkolat készítése. A munkák előkészítése már megkezdődött, értékük mintegy 160–170 millió forint lesz, amiből várhatóan 104 millió forintot tesz ki a támogatás.

Adony egyik ékszere a kastélypark: a Zichyek kúriáját (kastélyát) körbevevő, csodás őspark. Ez a park messze kiemeli Adonyt a környék települései közül, és igazán emlékezetes élménnyel ajándékozza meg az embereket. Sajnos, a park legszebb fái kezdenek elöregedni, a közelmúltban lezajlott szakértői vizsgálat nyomán több hatalmas fát ki kellett vágni vagy csonkolni voltak kénytelenek. Az önkormányzat az utódlásukról való gondoskodást kötelességének érzi. Idén megkezdődik a park tervszerű felújítása, a gyalogutak, a közvilágítás korszerűsítése és kiegészítése, valamint egy játszótér építése is a parkban. Ebbe beletartozik a volt kastély, ma művelődési ház és könyvtár mellett lévő rendezvénytér megszépítése is. A munkálatokra hozzávetőleg 140 millió forintot szánnak.

Jó a közbiztonság, a közlekedés is

Adonyban ma közel négyezer ember él: a lakosság száma lassan növekszik. Ennek oka, hogy a településen gyakorlatilag nincsen munkanélküliség, köszönhetően a szerencsés földrajzi fekvésnek. Százhalombattától Dunaújvárosig, de akár Székesfehérvártól Budapestig is van olyan jó a közlekedés, hogy aki dolgozni akar, nagy valószínűséggel gyorsan talál munkát. Adonyban jó a közbiztonság is, és a közvetlen környezet: a Duna közelsége, a nagy horgászvizek, amikhez a Cikolai-tavak és a Czigler-tó is tartozik, a Szőlőhegy szépsége, a kisváros rendezettsége és a közösségi összetartás, a civil társadalom aktivitása (ehelyütt most csak a borrend, vagy az Adonyért Alapítvány munkáját emeljük ki) sokakat vonz ide.

A településen működő óvoda, iskola is jóhírű, az általános iskolában alapfokú művészeti iskola is működik, ahol tánccal, képzőművészettel, hangszeres zenével foglalkoznak. Több sportágban is gyakorolhatják magukat az adonyi gyerekek, például tornában, fociban, szivacslabdában.

Igaz, megoldandó feladat a közelmúltban végzett munkák ellenére akad bőven a település fejlődésének érdekében, jegyezte meg Ronyecz Péter polgármester. Az önkormányzat az egyik legfontosabb feladatának tekinti a néhol kritikus állapotban lévő belterületi, szőlőhegyi utak karbantartását, javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában