A kotrási munka harmadát elvégezték már a kikötői öbölben

2018.12.29. 07:00

A tél nagyja és neheze előtt igyekeznek végezni

Az egyik leglényegesebb részletéhez érkezett a kikötői öböl iszapkotrása tegnap, amikor a horgásztanya előtt horgonyzott le a kotróhajó.

Pekarek János

Még november utolsó napjaiban adtunk hírt arról, hogy megkezdődött a dunaújvárosi kikötő öblének kotrása, legalábbis a horgászok által használt részeken. A munkát az adonyi Béta-Q Kft.-től rendelte meg a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, amely a mintegy százhatvanmillió forint értékű feladatra a városi önkormányzat támogatásával vállalkozott. December elején még a kikötői öböl bejáratánál dolgozott a kft. kotróhajója, hogy kellő hajózási és szállítási útvonalat biztosítson magának az akkor még rendkívül alacsony vízállás idején.

Azóta, ahogyan azt Bartos József cégvezetőtől megtudtuk, lényegesen kedvezőbbre fordult a vízállás. Ezt a vízszintemelkedést igyekeznek most kihasználni a kotrással, és hajóztak beljebb a horgásztanya előtti öbölrészbe. Van ott ugyanis egy vízvezeték, amely az alacsony vízállásnál akadályozná a munkát, ezért minél gyorsabban igyekeznek ott elvégezni a kotrást, amíg tart az árhullám, vagyis az előrejelzések szerint a jövő hét első feléig.

Az iszapot most az úgynevezett füzes mellett kanalazzák ki az öböl medréből, amihez a horgásztanya stégjeit is át kell helyezni
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A kotrás most az úgynevezett füzes mellett zajlik: ezt a félszigetet az Alsófoki-patak építette magának az elmúlt ötven évben, s azóta úgy megtelepedtek rajta a fák (elsősorban a füzek), hogy némely erdészeti térképeken ez az egyáltalán nem ültetett, sehova sem tartozó és senki által nem gondozott terület már „erdő” megjelöléssel szerepel. Ám akad olyan vízügyi térkép, amelyről viszont az egész félsziget hiányzik...

A napokban izgalmas feladatok várnak a kotrókra és a horgászokra is, mivel a munka folytatásához át kell telepíteni majd a csónakkikötő stégjeit az öböl eddig már kikotort részére. A meder aljáról markolóval felmart iszapot egyébként a Duna alföldi partjának közelében húzódó sóderbánya-tavak rekultivációjához szállítják.

Eddig a kotrási munkák mintegy harminc százalékával végeztek, mondta lapunknak Bartos József. Hozzáfűzte: karácsonykor kétnapos szünetet tartottak az ünnep miatt, s az év végén is csak egy napot fognak állni, hogy minél jobban kihasználják az időt, hiszen a tél nagyja és neheze még előttünk van...

Befolyó patakok és hordalékok

A kikötői öbölbe két, pentelei patak torkoll: a Felső- és az Alsófoki-patak. (Utóbbi a volt Szórád iskolánál a Lebuki patak vizét is felveszi.) Mindkét vízfolyás tekintélyes mennyiségű hordalékot gyűjt össze a városkörnyéki földekről: a helyi térképeken is látszik, hogy torkolatuk hogyan épült egyre beljebb és beljebb az öbölbe. A Felsőfoki-patakra építettek iszapfogót, azonban az már eltömődött. Az Alsófoki-patakon ilyen építmény nincs. Ezek hiányában viszont néhány év múlva újra szükség lehet az iszapkotrásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában