A luc-, az ezüst- és a Nordmann-fenyő a legkeresettebb most is

2018.12.20. 17:30

A szokottnál lanyhább a forgalom az árusoknál

Mostanában indul be a fenyőfapiac, legalábbis az árusok ebben reménykednek az eddigi, meglehetősen lanyha kereslet után.

Pekarek János

A legtöbb fenyőfa Zalából és Somogyból érkezik hozzánk karácsony előtt – írtuk tegnapi számunkban –, és találomra választott helyszíneinken visszaigazolást találtunk erre: három árust kérdeztünk meg, közülük ketten Nagykanizsa környékéről, a harmadik a somogyi Csurgóról érkezett. Nem véletlenül: az arrafelé található agyagos földek csak a fenyőnek, legfeljebb még a fazekasoknak kedveznek...

A piactérnél több fenyőárus is kínálja fáit: képünkön Keserű Tibor csomagolja az egyik példányt
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A piacnál árul S. úr, aki nem szeret nyilatkozni, ezért névtelen kíván maradni. Évek óta jár fenyőt árulni Dunaújvárosba, fáit őstermelőként maga nevelgeti munka mellett, ilyenkor szabadságot vesz ki, hogy eladja azokat.

Mint mondja, múlt vasárnaptól kínálja portékáját, mintegy ötszáz darab fát hozott, a megszokott választékban: luc, ezüst, Nordmann a keresett fajták. Az ötszáz fa fele már elkelt. Leginkább az egyméteres vagy ahhoz közeli lucfenyőket keresik a vevők tapasztalatai szerint, ezek átlagosan háromezer forintba kerülnek. A fölső határ szabad: egy két és fél méteres Nordmann-fenyő már húszezret ér. S. úr szerint volt már jobb is a fenyővásár Dunaújvárosban, a mostani kereslet meglehetősen vontatott.

A szokott fajták jöttek: luc, ezüst, Nordmann

Ugyancsak régóta jár hozzánk Ferencz Alfréd, aki szintén őstermelő, és Nagykanizsáról jött. Ő eddig a piacon árult – most gondolt egy merészet, és áttette székhelyét a Baracsi út – Aranyvölgyi út találkozásánál álló áruház parkolójába. Az új hely miatt a szokottnál kevesebb fát hozott magával, alig százötven darabot, ami „lassan kopik”, fogalmaz Ferencz úr, aki természetesen csak főállása mellett foglalkozik a fákkal. A luc-, ezüst- és a Nordmann-fenyők mellett gyökeres fákat is hozott, ez utóbbiak hétezer forintba kerülnek, de a többi árai nagyon hasonlók a piacnál kaphatókhoz: háromezer és tizenötezer között vannak.

A korábbiaknál kissé lanyhább a forgalom

Baloghné Csók Anett Csurgóról jár ide hosszú évek óta, és a Béke városrészben, a nagy áruház parkolójában árul. Nála négyezernél kezdődik az ár, ötméteres fát harminc­ezerért lehet kapni. Minden fához ajándék kétéves magágyi csemetét ad, földlabdás fát, talpat is árul, házhoz viszi a fenyőt, ha kell, be is faragja: nem csoda, hogy jól fogynak a fái.

A fenyőfaárusnak nehéz dolga van a hidegben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában