Kézművesvásár, ringató és egymásra figyelés

2018.11.26. 07:00

Várakozással teli ünnep a Waldorfban

A waldorfosok mindig egy kicsit különlegesek. A reformpedagógiai módszert alkalmazó iskola újfent a szokásostól eltérő módon ünnepelt.

Tóth Alexandra

SONY DSC

Jövő vasánap már meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Várakozással teli időszak következik, amikor elcsendesítjük lelkünket, és ünnepel a szívünk. Kicsit megnyugszunk, próbálunk egymásra figyelni. Az ősz végét és az advent kezdetét ünnepeljük – mondta el köszöntő beszédében Hamvas Emőke, a pentelei Waldorf iskola pedagógusa.

A gyerekek saját készítésű süteményeiket kínálták a vendégeknek
Fotók: Varga Zsófia

Az ünnepváró bazár névre keresztelt rendezvény azonban több volt puszta kirakodóvásárnál. Az iskola pompásan ki volt díszítve fenyőágakkal, tobozokkal és termésekkel, a termekben pedig tematikus kézművesvásárt tartottak: ékszerek, könyvek, bőrdíszműves termékek, de sajtok és mézek is várták, hogy gazdára találjanak.

Babák és mamák a Ringató foglalkozáson

A szervezett programok között az első Veréb Judit ringatója volt, ahol a waldorfos szülők, tanulók és kistestvérek felszabadultan énekeltek keresztény énekeket és gyermekdalokat. Az alkotó kedvűek számára kézműves-foglalkozást tartottak több ízben, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Egy ilyen napon természetesen nem maradhat el a mese sem, a hallgatóság Fodorné Kövics Bea, Hamvas Emőke, Kálnay Adél és Udvary Emese mesemondását hallgatva utazhatott el Tündérországba.

A hangulatos, gyönyörűen berendezett teázóban üldögélve pedig kicsik és nagyok egy jó pohár forró csokoládé vagy tea mellett beszélgethettek egymással egészen késő délutánig.

Zenei nevelés a Waldorfban

A Waldorf intézményekben a hagyományos pedagógiai rendszer tantervével ellentétben különös hangsúlyt kap az ének-zene oktatása. Nem azért, mert képzett zenészeket szeretnének kinevelni az intézmények, hanem azért, mert a zene fogékonnyá teszi a gyerekeket a szép befogadására, formálja világképüket, ízlésüket, magatartásukat is. Ebből is kaphattunk ízelítőt szombaton. A pedagógusok ritmuskeltő hangszerek használata mellett két dalt is elénekeltek, majd a negyedik osztályosok angolul és magyarul, tapssal, lábdobogással és mindezek mellett két szólamban adtak elő egy dalt, amivel hálát adtak Istennek a szombati napért. Mindannyian páratlanul tudtak azonosulni a zenével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában