újabb pódiumbeszélgetés lesz

2018.11.22. 17:30

Egy férfi, egy nő – beszélgetés szakmájuk jeles képviselőivel

A nemzeti és keresztény értékrendet magáénak valló két közismert szakember volt az előadója a közelmúltban megtartott pódiumbeszélgetésnek.

Várkonyi Zsolt

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők a Jan­ko­vich-kúriában, hogy az „Egy férfi, egy nő” pódiumbeszélgetésen meghallgassák Kiszelly Zoltán politológust, a Századvég politikai elemzőjét és dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztost, az ­ELTE tudományos főmunkatársát, Józsefváros önkormányzati képviselőjét. Az est meghívott vendége és egyben aktív résztvevője volt dr. Galambos Dénes, a térség iparpolitikáért felelős miniszterelnöki biztosa. A rendezvény házigazdája és egyben moderátora Pálinkás István, a Fidesz rácalmási elnöke volt. Az előadók szakmájuk látószögén keresztül mondták el véleményüket napjaink legfontosabb kérdéseiről, kihívásairól.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Pálinkás István, az esemény házigazdája és meghívott előadóként dr. Ferencz Orsolya, valamint Kiszelly Zoltán Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Ferencz Orsolya no­vember elsejétől Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízásából az űrkutatásért felelős miniszteri biztosként dolgozik. Nem újdonság számára e terület, hiszen már villamosmérnökként érdeklődése az űrkutatás felé irányult, doktori disszertációjának témája a magaslégköri elektromágneses hullámok terjedése volt.

Sokan űrkutatás alatt elsősorban űrhajózást, a világűrben való emberi jelenlét megerősítését gondolják, pedig ennél sokkal többről van szó, oszlatta el a téveszméket a szakember. A mögöttünk hagyott több mint fél évszázadban egyre nagyobb mértékben lett az emberiség mindennapjainak része a világűr, vagy ahogy a szakemberek mondják, az űrszegmens, a technika által a világűrt használó eszközrendszer. Ilyenek például a kommunikációs vagy a navigációs műholdak. Gondoljunk csak bele, ha kikapcsolnák az ott keringő eszközöket, akkor megnehezedne a hírközlés, a távközlés, a navigáció, ennek következményeként összeomolhat a légi- és tengeri forgalom, a meteorológiai szolgáltatások, amiknek közvetlen hatásuk lehet például a mezőgazdaságra is. A miniszteri biztos szerint Európa szinte valamennyi országa kiemelten kezeli ezt a területet. Az említett űrszegmens eszközeinek segítségével tudhatjuk meg, hogy milyen állapotban van a bioszféra, meg tudjuk mondani vizeink, a felszíni növényzet állapotát, a műholdas adatbázissal megtudhatjuk a terméshozamokat is. Minden egység, döntéshozatali szerv, kormányzat használja ezen szolgáltatásokból kinyerhető adatokat, s ez alól Magyarország sem kivétel. Ő ezt az eddig diverzifikált munkát fogja össze, foglalja rendszerbe, tudhattuk meg a szakembertől.

 

 

Kiszelly Zoltán fő szak- és kutatási területe Németország politikája és fejlődése. Tevékenységében ezen a ponton kapcsolódik a többi között a Miniszterelnöki Kabinetirodához, ahol a kormányszóvivő egyik tanácsadójaként dolgozik. A politológus kiemelte, hogy a visegrádi országok (V4), közöttük hazánk szerepe az utóbbi időszakban felértékelődött, elég arra gondolnunk, hogy Európa legerősebb gazdaságának, Németországnak a V4-ekkel nagyobb külkereskedelmi forgalma van, mint Franciaországgal.

Dr. Galambos Dénes a Paks II beruházást kiemelve a tiszta energia, az atomenergia szerepét emelte ki a foszilis energiahordozókkal szemben, hiszen jövőnk energiapolitikájának, környezetünk tisztaságának egyik záloga ez.

A mintegy másfél órás találkozón szóba kerültek a klímaváltozás és a népességrobbanás összefüggései, a diverzifikált energiapolitika szükségszerű megvalósításának kérdései és a rezsicsökkentés ugyanúgy, mint az európai közvéleményt élénken foglalkoztató migráció, valamint a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások.

Az est méltó zárásaként a helybéli Fidesz–KDNP által idén alapított Rácalmási Patrióta Díjat elsőként dr. Hanák Jánosnak ítélték oda. A díjazott Pálinkás István elnöktől Welser Gabriella keramikusművész alkotását vehette át.

Ha patrióta esték, akkor szombat és Rácalmás

Az Egy férfi, egy nő pódiumbeszélgetés következő vendégei Jurák Kata, az Echo TV és a Magyar Idők munkatársa, valamint Stoffán György vallástörténet-kutató, a Volt egyszer egy keresztény Európa nagysikerű könyv szerzője lesz. Stoffán György vallja, hogy az alapvető erkölcsi, hitbéli és politikai témák alfája és ómegája az emberi tisztesség és a hazaszeretet ügye. Az író előbb említett könyvében előszó helyett Orbán Viktor március idusán elmondott beszédéből idéz:

„Mert olyan ellenféllel kell harcolnunk, amely másmilyen, mint mi vagyunk. Nem nyílt sisakos, hanem rejtőzködő, nem egyenes, hanem fortélyos, nem becsületes, hanem alantas, nem nemzeti, hanem nemzetközi, nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál, nincs saját hazája, mert úgy érzi övé az egész világ. Nem nagyvonalú, de bosszúálló, és mindig a szívet támadja, különösen, ha az piros, fehér, zöld.”

A pódiumbeszélgetésnek no­vember 24-én 18 órakor ezúttal is a Jankovich-kúria szolgál helyszínéül. Az esemény házigazdája és egyben moderátora most is Pálinkás István lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában